Műemlék épületüket féltik a temesváriak

Kisebb tömeg gyűlt össze szerdán este a temesvári Mühle-Ház előtt, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a műemlék megrongálása ellen, ami azóta tart, hogy egy roma csoport beköltözött az ingatlanba.

A közel 200 személy égő gyertyával tüntetett a műemlék állapotának megőrzéséért „Mentsétek meg a Mühle-Házat" és „Sapka nélkül fázom" feliratokkal kezükben, arra utalva, hogy nemrégiben a ház tetőszerkezetét ledöntötték.646x404

A szóban forgó ingatlant, mely a város legszebb épületeként vált ismertté, a XIX. században építtette Mühle Vilmos botanikus, az első román rózsafaj termesztője. A 2000-es évek elején egy temesvári roma család megvásárolta a műemléket, majd számos építkezési engedélyt kért és kapott a városi önkormányzattól.

Bár a kibocsátott engedélyek restaurálási, felújítási valamint külső-belső építkezések jóváhagyásáról szólnak a meglévő forma megtartásának szigorával, a tulajdonosok tavaly engedélyezés nélkül lebontották a tetőt, ezzel jelentősen növelve annak lehetőségét, hogy az épület teljesen összeomoljon.casa-muhle-51-600x400-7

Ugyancsak szerdán néhány helyi tanácsos tervezetet nyújtott be a helyi tanácshoz, amelyben a Mühle-Ház visszavásárlását javasolják.

Kimaradt?