Nem tűrnek „idegen zászlót” Székelyföldön

A más államok zászlóinak eltávolítására szólította fel szerdán átiratban a polgármestereket Andrei-Jean Adrian, Hargita megye prefektusa. A kormány megbízottja figyelmeztette az elöljárókat, hogy 2 500 lej és 5 ezer lej közötti bírságot szabhatnak ki a hivatalukra, ha törvénytelenül függesztik ki más országok nemzeti lobogóit.

Andrei-Jean Adrian szerint a megye településeinek majd összes polgármesteri hivatala érintett az ügyben, ugyanis úgy tudja: minden olyan településen, ahol magyar nemzetiségű a polgármester, Magyarország zászlója ki van tűzve az községháza homlokzatára.prefekt

A prefektus pontosított a maszol.ro-nak

A prefektus megkeresésünkre pontosította: a körlevél nem vonatkozik a székely zászlókra vagy a települések saját lobogóira. "Az átiratban csak arra szólítottam fel a polgármestereket, hogy más országok zászlóit távolítsák el az épületről. Ami a magyar zászlót illeti: csak a címerrel ellátott, hivatalos zászlót kell eltávolítani, a piros- fehér-zöld zászló címer nélkül akár maradhat is a törvény szerint" – jelentette ki megkeresésünkre.

A prefektus az 75/1994-es törvényre hivatkozva szólította fel a polgármesteri hivatalokat az idegen zászlók eltávolítására. A jogszabály értelmében más országok nemzeti lobogója csak hivatalos küldöttség fogadásakor, vagy nemzeti ünnepek alkalmával tűzhető ki közintézményre.

„Ránk nem vonatkozik”

A maszol.ro több Hargita megyei település helyhatóságának vezetőjét kérdezte arról, hogy készek-e alávetni magukat a prefektus körlevelében foglaltaknak. Azt a választ kaptuk, hogy az átirat nem vonatkozik rájuk, ugyanis nincs kitűzve a magyar lobogó az általuk vezetett hivatal homlokzatára.kint

Csíkszentkirály polgármesteri hivatalának a homlokzatára soha nem volt kitűzve a magyar nemzeti lobogó, az csak olyan alkalmakkor került fel az épületre, amikor Magyarországról hivatalos delegáció érkezett a községbe, például egy testvértelepülésről. A homlokzaton jelenleg is csak Románia zászlaja, a faluzászló, az EU zászlója, valamint a megye zászlója van fenn, közölte lapunkkal Böjte József alpolgármester.

"Az igazat megvallva egyelőre a prefektus átiratáról sincs tudomásunk, ráadásul minket nem is érint az ügy, hiszen Magyarország zászlaja nincs kitűzve és amikor én a hivatalt átvettem, akkor sem volt" – mondta lapunknak Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere, hozzátéve: a magyar zászló csak hivatalos küldöttség fogadásakor, vagy magyar nemzeti ünnepek alkalmával, mint március 15-e, kerül ki a helyi tanács épületére.

Borboly: jobb dolga nincs a prefektusnak?

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba szerda esti közleményében megállapította: miközben nem jut elég pénz a hó eltakarítására az utakon, miközben Hargita megyében, az ország egyik leghidegebb megyéjében ugyanannyi fűtéstámogatást kapnak szegény családok, mint az ország olyan részein, ahol jóval kevesebb mínuszok vannak télen, addig Hargita megye prefektusa azzal foglalkozik, hogy körlevélben „tanácsokat” osztogat a polgármestereknek a zászlóhasználattal kapcsolatban.borboly

„Inkább azt várnám el Andrei Jean-Adrian prefektus úrtól, hogy a fenti problémákra megoldást keressen, és a kormánytól támogatást, pénzt kérjen a megye számára. De megszokhattuk már, hogy amikor az ország valós gondjaira nincs életképes stratégiája egy kormánynak, próbálja elterelni a figyelmet, ilyenkor kerül elő a magyar kártya” – fogalmazott a politikus

Borboly szerint az országban sokkal nagyobb problémák vannak, mint a zászló. „Egyébként a prefektus úr más államok zászlajának kitűzésére utal, és ilyen esetről nincs tudomásom a megyében” – szögezte le közleményében a tanácselnök.

Mint ismeretes, Hargita Megye Tanácsa 2009-ben határozattal a megye hivatalos zászlójaként fogadta el a székely zászlót, a napot és holdat, kék alapon ábrázoló lobogót. A zászlót több székelyföldi román civilszervezet is támadta. Az ügy végül a Maros megyei táblabíróság elé került, amely a napokban jogerősen is megsemmisítette a megyei tanács határozatát annak ellenére, hogy az Országos Diszkrimináció Ellenes Tanács sem találta jogsértőnek a lobogót. A megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba a luxemburgi bírósághoz kíván fordulni jogorvoslatért.

Kimaradt?