A marosvásárhelyi Auchan visszateszi a magyar feliratokat

Eredményesnek bizonyult a Többnyelvű Marosvásárhely nevű civil mozgalom petíciója: a marosvásárhelyi Auchan hipermarket üzletvezetője szerdán közleményben tett ígéretet arra, hogy pótolják az arculatváltáskor eltűnt magyar feliratokat.Auchan

A Facebookon alakult csoport azt nehezményezte, hogy szinte kizárólag román nyelvű feliratok maradtak csak a korábban kétnyelvű Auchan áruházban. A tiltakozók online aláírásgyűjtést kezdtek: szerdáig csaknem háromszáz támogató látta el kézjegyével a magyar feliratok visszahelyezését követelő petíciót.

Leonard Nistor, a marosvásárhelyi Auchan hipermarket igazgatója közleményében "sajnálatos hibának" nevezte, hogy az áruházban található mérlegek és pénztárgépek feliratait az általános modell szerint, csak románul készítette el a bukaresti marketingosztály. Hozzátette: az üzletlánc marosvásárhelyi munkatársainak több mint 55 százaléka magyar, és a pénztárgépeknél dolgozó alkalmazottaknak több mint a 90 százaléka beszél magyarul.

A közigazgatási törvény csak a közintézmények számára teszi kötelezővé a kétnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol valamely kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot.

Marosvásárhelyen és a Székelyföld kisebb településein azonban a nagy áruházláncok egy része saját kezdeményezésre függesztett ki a román mellett magyar feliratokat is.

Kimaradt?