Megszületett a rendelet: teljes mértékben elszámolják a diákok ingázását

Teljes mértékben megtéríti az állam az 50 km-es távon belül ingázó diákok utazási költségeit - a kormány szerdán fogadta el az ezt előíró rendeletet. Liviu Iolu szóvivő szerint az intézkedés célja az iskolaelhagyás visszaszorítása. 

A kormányszóvivő hangsúlyozta, 2013-tól a tanulók ingázási költségeinek támogatására szánt pénzalapot leszűkítették, így eddig kevés esetben volt lehetőség az utazási bérletek teljes árának visszafizetésére. "Országos szinten átlagban 18 kilométeres távon ingáznak a diákok. Egy havi autóbuszbérlet ára erre a távolságra hozzávetőlegesen 150 lej. Ebből az összegből ezidáig 56 lejt kapott vissza a diák, így csaknem 100 lejt a családi költségvetésből kellett biztosítani ahhoz, hogy iskolába járhasson" - fogalmazott Iolu. A rendelettel most már száz szalékban megtérítik a kiadásokat. A kormányszóvivő hozzátette: a 2015-2016-os tanévben országszerte több mint 125 ezerre volt tehető az ingázó tanulók számára. 

A MAKOSZ is sürgette a kormányt

Mint arról már beszámoltunk, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) október elején megsürgette a kományt, hogy minél hamarabb fogadja el a rendeletet, hiszen az iskola szeptemberben elkezdődött. A diákszervezet úgy fogalmazott, hogy érthetetlen a késlekedés, hiszen az ingázás kiadásai miatt sok gyermek nem kezdhette meg a tanévet. 

"Ma már a negyedik iskolai héten járunk, a Cioloș-kabinet pedig továbbra is megvonja diákok százezreitől az ingyenes közoktatáshoz való jogot, ezzel számtalan gyermek számára teljesen ellehetetlenítve a tanulást. Hasonlóan a Ponta-kormányhoz, a jelenlegi kabinet is felső határt szabott meg a diákok útiköltségeinek visszatérítésében, ami miatt a felmérések szerint csak tavaly több mint 35 ezer diák morzsolódott le" - figyelmeztetett október elején a MAKOSZ.

Király András oktatási államtitkát korábban a Maszolnak úgy fogalmazott, hogy amennyiben a rendeletet ebben a hónapban elfogadják, nem kizárt, hogy már a szeptemberi utazási költségeket teljes mértékben megtérítik. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?