Családorvos: fejetlenség és buktatók jellemzik az egészségügyi rendszert

Betegnek és családorvosnak is rengeteg problémát okoz a gyakran működésképtelen informatikai rendszer, a gyerekek legfontosabb oltásai hónapokat késnek, emellett az orvosok egy része már a hivatásáról is megfeledkezett– így látja a hazai egészségügyi rendszert egy kolozsvári családorvos. A romániai egészségügy állapotát feltérképező sorozatunkban Fehér Kardos Gabriella kolozsvári családorvos mesélt arról, egészségügy rendszer visszáságai  miként akadályozza a családorvosok munkáját.

Az egészségügyi kártya rendszere használhatatlan

 „Két napja nem tudok ingyenes vagy ártámogatott recepteket felírni a betegeimnek, mert ismét nem működik az egészségügyi kártyák informatikai rendszere” – panaszolja a Maszolnak Fehér Kardos Gabriella. Mint a kolozsvári családorvos mondja, ilyen esetekben a beteg kénytelen saját pénzén megvásárolni azokat a gyógyszereket, amelyeket egyébként kedvezményes áron vásárolhat meg, vagy akár ingyenesen juthat hozzá.

A Romániának áfa nélkül 87 millió lejbe került egészségügyi azonosító rendszer menetrendszerűen, szinte hetente leáll – volt rá példa, hogy napokon keresztül működésképtelen volt. Mivel a családorvosnak minden kivizsgálást ebbe a rendszerbe kell felvezetni, illetve a recepteket, beutalókat is ezen keresztül kell kiállítani, a betegek sok esetben a szükséges dokumentumok nélkül maradnak. „Ez felháborító, hiszen a betegnek és családorvosnak is nagyon kényelmetlen és kellemetlen ez a helyzet” – magyarázta a családorvos.

A szakember hozzáteszi: sok orvostársával együtt a rendelőbe érkezett beteget természetesen megvizsgálják, azonban a betegszabadság kiírását vagy a további kivizsgálások előírását kártya nélkül nem lehet megoldani. A fejetlenséget jól jellemzi, hogy ilyenkor a biztosítóház sem válaszol a telefonhívásokra, de a rendszert kezelő informatikusok is elérhetetlenek. „Én elhiszem, hogy ezt a rendszert jól megfontolt érvek miatt vezették be, viszont amíg nem működőképes csak akadályt jelent” – hangsúlyozta.

Tisztelt olvasónk! Az egészségügyi turizmusról készült riportunk nagy érdeklődésnek örvendett, ezért úgy döntöttünk, hogy mélyebben beleásunk a probléma részleteibe. Ezért arra kérjük Önt, hogy ossza meg velünk személyes tapasztalatát! Önnek is van egy története a romániai egészségüggyel kapcsolatban? Küldje el a Facebook oldalunkra üzenetben, vagy emailen az office@maszol.ro címre! Ha készített fotót-videót, ne feledje el azt is elküldeni! Az izgalmas történeteket közzétesszük oldalunkon!

Nem lehet rendesen kivizsgálni a betegeket

„Sokszor úgy érzem, hogy az a sok év, ami alatt azért tanultam, hogy orvos legyek, talán lehet hiábavalóan telt el, mert a tanultakat nem tudom gyakorlatba ültetni” – panaszolja. Mint mondta: naponta szembesül olyan helyzettel, hogy a betegeit nem tudja rendesen kivizsgálni, ugyanis amikor további szakorvosi vizsgálatra küldené vagy pedig egy laboratóriumba, rendszeresen felmerül ugyanaz a probléma: a laborvizsgálatot nem lehet elvégezni, mert elfogyott az ehhez szükséges pénzalap, a szakorvosnál pedig csak két-három hónap múlva kap előjegyzést. „Rendkívül nehéz ilyen akadályok között dolgozni, hol marad a mi hivatásunk” – tette fel a kérdést

Hónapokon keresztül nincs oltóanyag

Az családorvosok több hónapja nem kaptak meg olyan oltásokat, amelyekre az egy éves kor alatti gyerekeknek van szüksége. „A szülők jó része amúgy is oltásellenes, nem ismerik fel az oltás szükségességét illetve azt sem, hogy milyen következményekkel jár, ha nem oltjuk be a gyereket. Amikor nincs oltóanyagom, miként győzzem meg a szülőt, hogy mindenkép oltassa be a gyerekét?” – tette fel a kérdést a családorvos.  Jelenleg is két oltást nem kaptak meg, egyiket egy éves kor alatt, másikat pedig hat éves korban kapják, egyebek között gyerekbénulás, diftéria ellen nyújt biztonságot.

„Az oltások beszerzésének körülményeire egy családorvos nem lát rá, azonban valakik a gyerekek egészségével játszadoznak az oltóanyag biztosításának elhanyagolásával, hiszen oltás nélkül megvan az esély arra, hogy már rég eltűnt betegségek is megjelenhessenek” – magyarázta.

„Sokszor szégyellem magam az orvosaink miatt”

A családorvos elmondása szerint sok esetben egyetért az orvosokról lefestett negatív képpel. „Az az igazság, hogy sokszor szégyellem magam az orvosok miatt. Rosszul érzem magam, amikor számomra teljesen érthetetlen dolgokat hallok olyan kollegáimról, akik megfeledkeztek a Hippokratészi esküjükről. És sokan elfelejtik: nemtörődömség, érdektelenség tapasztalható a páciensekkel szemben. Ugyanide sorolnám a hálapénz jelenségét is, hiszen sem az orvosi beavatkozás előtt, sem pedig utána nem lenne szabad elfogadni” – magyarázta.  

Fehér Kardos Gabriella azonban azt is hangsúlyozta, hogy a sok panasz ellenére van az egészségügynek jó oldala is. „Vannak nagyon jól felszerelt kórházak, itthon is rengeteg a jó orvos, aki emberségesen bánik a betegeivel. Vannak tehát pozitív példák is, ezek azonban javarészt elvesznek a gyom között” – magyarázta a kolozsvári szakember.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?