Előbújás napja: a szenátus jogi bizottsága elutasította a regisztrált élettársi kapcsolat lehetőségét

Negatívan véleményezte a szenátus jogi bizottsága a regisztrált élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénytervezetet - hívta fel a figyelmet az LMBTQ-személyek jogait védő MozaiQ Facebook-oldalán. A szervezet jelen volt a bizottság vitáján, amelyre kedden, az előbújás nemzetközi napján (Coming Out) került sor.

A jogi bizottságban heten szavaztak a törvénytervezet ellen, amely jogokat biztosítana a meleg párokon kívül azoknak a heteroszexuális pároknak is, akik nem szeretnének házasságot kötni. A szavazáson ketten tartózkodtak. A MozaiQ felhívta a honatyák figyelmét, hogy Romániában jelenleg nem biztosítanak jogokat a melegek számára, így többek között nem vehetnek fel közös kölcsönt, nem örökölhetik egymás vagyonát, és nincs joguk információkhoz jutni a kórházban, ha párjuk beteg. A tervezet nem szól sem a meleg párok örökbefogadásának lehetőségéről, sem a melegházasságról.

A parlament sokadjára utasítja el a melegek jogait rendező jogszabálytervezetet, amelyet Remus Cernea képviselő újra meg újra benyújt. 

Kolozsváron és Bukarestben is rendezvények lesznek

Kolozsváron filmvetítéssel (Ethic és Mi Hermano) és beszélgetéssel ünneplik az előbújás napját. Az esemény a Kolozsváron novemberben sorra kerülő Meleg Filmek Nemzetközi Fesztiváljának egyik előrendezvénye. 

Bukarestben szintén filmvetítés lesz (Open up to me - Spune-mi ce-ai pe suflet). Az esemény része, hogy olyan transzszexuális személyek is vallanak életükről, akik Romániában próbálnak boldogulni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?