Fogcsikorgató hideget mértek Székelyföldön

Az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét mérték szerdán több székelyföldi településen is. Bodzafordulón mínusz 28,3, Csíkszeredában mínusz 26, Gyergyóalfaluban -25,4, Maroshévízen -22,6 fok volt a reggeli órákban.

A fogcsikorgató hideg azonban nem maradt sokáig: a meteorológusok mérése után nem sokkal beborult az ég, és emelkedni kezdett a hőmérséklet, délután egy órára Csíkszeredában már elérte a -16 Celsius fokot.fagy

A meteorológusok szerint csütörtökön is marad a nagyon alacsony hőmérséklet, majd péntektől eléri a periódusnak megfelelő, enyhébb értékeket. A Hargita megyei csendőralakulatok egyébként fokozták az őrjáratokat a nagy hidegek beköszöntével azért, hogy a fagyásveszélynek kitett hajléktalanokat, ittas vagy beteg személyeket időben biztonságba helyezhessék.

Bár a Kovászna megyei Bodzafordulón szerdán, a talaj szintjén mínusz 29,1 Celsius fokot mértek, ez még mindig messze áll az idei tél eddigi legalacsonyabb, mínusz 31 fokos hőmérsékletétől, de a térség korábbi hidegrekordjától is, amit 1985-ben mértek Csíkszeredában; akkor mínusz 38,4 fok volt a kora reggeli órákban.

Kimaradt?