Több ezer állás: légy magyar rendőr a településeden, nem kell hozzá rendőriskola

Több ezer rendőri állást hirdetett meg a Román Rendőrség, olyanok jelentkezését is várják, akik nem végeztek rendőriskolát, vagy bármilyen ilyen irányú képzést. Székelyföldön - akárcsak más erdélyi régióban - kis településeken is vannak betöltetlen állások, itt tehát az alkalom - hívta fel a figyelmet megkeresésünkre Ádám Gábor, az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának vezetője. Hozzátette, az országos rendőrállománynak mindössze töredéke, 1,25 százaléka tartozik valamely nemzeti kisebbséghez, most lehetőség van arra, hogy ezen javítsunk. Romániában a 2011-es népszámlálás adatai szerint az ország lakosságának 6,5 százaléka vallotta magát magyarnak. 

A versenyvizsga feltételei között nem szerepel, hogy a magyarok által is lakott településeken a rendőrnek ismernie kell a kisebbség nyelvét, ezért fontos az, hogy ezeket az állásokat magyarul is tudók töltsék be - mutatott rá Ádám Gábor, az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának vezetője. Minden megyében pontosan felsorolják, hogy mely településeken vannak üres rendőri állások, így pontosan lehet tudni, hol jelent előnyt a közösség számára, ha a jelentkező beszéli a nyelvüket. 

Hargita megyében Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Maroshévizen, Borszéken, Balánbányán, Székelykeresztúron, Szentegyházán, Hargitafördőn 30 állást hirdettek meg, vidéken 23 településen 28 rendőri munkahely várja az érdeklődőket. Ezeken kívül 4 kutyavezetői rendőrt is keresnek. A lista itt érhető el

Kovászna megyében Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton, Bodzafordulón van 17 állás, a községekben, falvakban 23 munkahely várja az érdeklődőket.  A lista itt érhető el. Maros megyében városon betöltendő állások száma 25, vidéken 27. A listát itt böngészheti. Hogy már megyékben hol várják a friss rendőri munkaerőt, itt tájékozódhat.

Csak ezen a héten lehet jelentkezni

A versenyvizsgára csupán ezen a héten fogadják a jelentkezéseket. Nincs életkori korhatár, nők jelentkezését is várják, és nem jelent hátrányt, ha valaki nem végzett rendőriskolát, vagy ilyen irányú képesítést. "Ismerek olyan személyt, aki tíz évig dolgozott egy önkormányzatnál a szociális osztályon, jelentkezett, sikerült a versenyvizsgája, és rendőr lett. Azóta már el is végezte a három hónapos beavató tanfolyamot, és rendőrként szolgál" - ismertetett egy konkrét esetet Ádám Gábor. 

Az iratcsomókat a megyei rendőrkapitányságon kell leadni, minden  rendőrkapitányság külön órarenddel dolgozik. A Hargita megyei például 9 és 15 óra között várja a potenciális munkatársak jelentkezését. "Mivel az iratcsomóhoz sok dokumentumra, adatra van szükség, érdemes rászánni összeállítására egy napot" - tanácsolta Ádám Gábor. 

A jelentkezéshez többek között részletes önéletrajzra, tanulmányokat igazoló dokumentumokra van szükség, ki kell tölteni egy, a közvetlen rokonság személyes adatait felsorakoztató táblázatot, egy jelentekezési kérvényt. Az állások nagy része gépjárművezetői jogosítványhoz kötött. Hogy milyen dokumentumokat kell tartalmaznia a dossziénak, itt olvashatja.

A versenyvizsga egy orvosi alkalmassági vizsgálatból, egy pszichológia vizsgából, egy sportpróbából áll, illetve egy írásbeliből, amelyre november 19-én kerül sor. A próbák kizáró jellegűek. A sportpróbánál például szaladásból és hasizomgyakorlatokból mérik fel a fizikai készenlétet, az elvárt teljesítménynél figyelembe veszik a korcsoportokat, és hogy az illető nő vagy férfi. Az írásbeli vizsga egységes rácstesztből áll, amelynek tematikája itt érhető el

A jelentkezők nagy eséllyel álláshoz jutnak

A Román Rendőrség tavasszal már hirdetett egy hasonló versenyvizsga-sorozatot, ahol több száz helyre kerestek elhivatottakat. Ádám Gábor szerint viszont hibáztak a vizsgák lebonyolításánál, amelyet most korrigáltak. Korábban a jelentkezőknek pontosan meg kellett jelölniük, hogy mely állásra pályáznak. Így ha például valaki a korondi rendőri állásra vizsgázott, azokkal versenyzett, akik szintén ezt az opciót jelölték be. "Ez igazságtalan helyezetekhez vezetett. Ha az egyik állásra nagyon erős volt a konkurencia, az is előfordulhatott, hogy 9 feletti áltaggal nem lehetett felvételt nyerni. Viszont ugyanaz a jeggyel lehet, hogy a szomszéd településen már könnyedén megszerezhető lett volna egy hely. Ezen most változtattak" - mondta az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának vezetője. 

Ezúttal csoportosították a helyeket: vannak városi, vidéki helyek, illetve ugyanebben a két kategóriában, de külön feltüntetve a kutyavezetői rendőri állások - ez utóbbiakhoz nem szükséges vezetői jogosítvány. Ha valaki eldöntötte, hogy városon vagy vidéken szeretne hivatást teljesíteni, az összes megyei meghirdetett állásra pályázik, és annak függvényében, hogy a vizsgán milyen eredményt ért el, választhat. Aki a legmagasabb jegyet kapta, az választhat elsőként, az utolsó pedig eldöntheti, hogy ami még maradt a megyében, azt elfogadja-e vagy sem.  A feltételek közé tartozik, ha valaki elfoglal egy helyet, csak három év után kérheti az áthelyezését.

Miért van most szükség ennyi rendőrre?

Arra a kérdésre, miért hirdetett meg a Román Rendőrség rendhagyó módon egy évben két alkalommal is rendőri állásokat, amelyeket külső humánerőforrásból próbálnak feltölteni, Ádám Gábor elmondta: hirtelen megugrott azoknak a száma, akik kedvezményesen nyugdíjba vonultak a rendőrségtől. Hozzátette, általában alacsonyabb a rendőrlétszám, mint amennyi operatív szempontból szükséges lenne, most viszont Románia a rendszerváltás óta a legnagyobb létszámhiánnyal küzd. 

"Ebben a pillanatban Romániában a legnagyobb a létszámhiány, ezért történhetett meg, hogy egy évben kétszer is rendhagyó módon próbálják/próbálták ezt az állományt feltölteni. Azért rendhagyó, mert nem a rendőriskolákban, két éves képzéssel képeznek valakit rendőrré, hanem egy versenyvizsga után azonnal rendőrnek nevezhetnek ki valakit, és képzését szolgálat közben oldják meg. Ilyen nagy létszámú, külső forrásból történő alkalmazásokra még nem kerül sort" - magyarázta a szakember. 

Hozzátette, ezért is fontos, hogy ezt kihasználva minél több nemzeti kisebbséghez tarozó jelentkezzen, hogy a rendőrállományban ne legyenek ennyire alulreprezentatívak a magyarok. Arra a kérdésre, hogy anyagilag megéri-e rendőrnek állni ma Romániában, Ádám Gábor elmondta: a rendőri fizetés több pótlékkal is kiegészül, így a romániai átlagot nézve vonzó, többé-kevésbé nyugodt megélhetést biztosít. Ugyanakkor hosszú távú biztonságot jelent, hiszen biztos munkahelyről van szó, amely elismeréssel is jár a közösségek részéről. 

A 2013-as statisztikák szerint a Román Rendőrségnél dolgozó alkalmazottak 15,9 százaléka nő (9.008 személy) volt. A tényleges rendőrnők számaránya ennél alacsonyabb, 13,4 százalék (7.362 személy). Az etnikai kisebbségekhez tartozó rendőrök száma az említett évben 634, ami 1,18 százalékos számarányt jelent. 2015-ben 14 százalék volt a rendőrnők számaránya, az etnikai kisebbségeké pedig 1,25. A nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetést a Román Rendőrségnél 8-10 évvel ezelőtt szüntették meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) nyomására. A CNCD diszkriminatívnak ítélte, hogy a nőknek külön helyeket hirdettek meg, a helyek száma pedig jóval alacsonyabb volt, mint a férfiaknak fenntartott. A sorozatos büntetések végül eredményre vezettek: ma a meghirdetett rendőri állásokra nők és férfiak egyaránt jelentkezhetnek. A férfiakkal és a nőkkel szemben mindössze a fizikai kritériumok és a sportpróbák esetében támasztanak csak külön elvárásokat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?