Megjelent az Erdélyi Gyopár idei 5. lapszáma

A távol- és közelmúltra egyaránt visszatekint az Erdélyi Gyopár idei ötödik lapszáma.

Mégsem a múltidézés a legfőbb jellemzője az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavi kiadványának: megmutatja az utat, amely a jövőbe vezet. Nem a légifolyosót, nem is az autópályákat, hanem azokat a keskeny ösvényeket, ahol a bakancsos turista barátok társaságában járhatja a hegyeket és völgyeket, megismerheti Erdélyt és a nagyvilágot. Mert Herrmann Antal szavai ma is aktuálisak, nem csak az EKE porosodó mottóját képezik: „A világból annyi a miénk, amennyit látunk belőle.”

Jó volt ennyi embert Borszéken látni – összegzik az EKE XXV. Vándortáborának szervezői, egyetértve a borvizek királynéjával büszkélkedő város vezetőségével. A jubileumi vándortábor 1500 érdeklődőt vonzott, köztük volt Zákonyi Botond nagykövet is. A tábori tudósítás és statisztikai adatok mellett a vele készült interjút is olvashatják.

A kiadványban újra jutott hely az EKE-napi pályázatra beküldött legjobb gyerekfogalmazásoknak, illetve az EKE-osztályok híreinek is. Túrákban és élményekben gazdag nyár van a hátunk mögött – szögezhetjük le. A beszámolók ugyanakkor ötletadók is lehetnek, hogy még mit érdemes közelről megnéznünk az őszi napok során. Ilyen például a Retyezát-hegységről szóló leírás, vagy a Szent Anna-tó és Mohos tőzegláp bemutatása, de vonzónak tűnik a Ceszna-völgy Természetvédelmi Terület is.

Aki útnak indul, mindenképp jó, ha tud tájékozódni, nem csak térképen, hanem az „idők jeleiből” is. Magas hegyen járóknak és nem csak érdemes elolvasni a fény- és elektromos légköri jelenségekről szóló írást. De ne felejtsenek el fel-felnézni az égre sem, hiszen látványokban gazdag az ősz.

Az Erdélyi Gyopárból megismerhetik a Fehérkői borvizet és társuk lehet e kiadvány az őszi gombásztúrák során is. Ha viszont az esős napokon inkább a lakásban maradnának, idézzék fel a múltat, járják be Reményik Sándorral a Nagy-kőhavast, engedjék, hogy az utat a természet egyengesse, és ismerjék meg a hősi halált halt természetjárót, akinek sírját hamarosan megkoszorúzzák az ekések a Házsongárdi temetőben. Mert ez is része az október közepi ünnepségnek, amikor felelevenítik a néprajzi bálok hagyományát Kolozsváron, aztán pedig Várfalván közmunkáznak együtt a termésnapon.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?