Marosvásárhelyen is megemlékeztek a madéfalvi veszedelemről

A 249 évvel ezelőtti székelyföldi tragikus eseményekre emlékeztek hétfőn este Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács marosszéki szervezetének rendezésében a Kultúrpalota kistermében.

Gáspár Sándor, mint az SZNT vezetőségi tagja, házigazda és műsorvezető nyitotta meg a rendezvényt, a pódiumra szólítva a jelenlevő Lőrincz János református esperest és Nagy László unitárius püspökhelyettest. A római katolikus egyház képviselője, Oláh Dénes betegség miatt nem lehetett jelen a rendezvényen, ezért csak a két jelenlevő protestáns lelkipásztor osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel, egy-egy passzust olvasva fel a Bibliából a mai életre, a közösséget foglalkoztató eseményekre vonatkoztatva.

„Jóindulattal és szeretettel a másikat is meg kell látni és hallgatni, ne nézze senki csak a maga hasznát, hanem a másét is, a közösségét is” – hangzott el a rövid igehirdetésen, ahol a közösségért való cselekedetre, a tragédiák ilyen módon való megelőzésére figyelmeztetett a két lelkipásztor.sznt madefalvi megemlekezese ae 01

A Kultúrpalota kistermében Izsák Balázs, az SZNT országos elnöke, Csíki Sándor, marosszéki elnök, László György jegyző és Bíró Zsolt elnökségi tag kapott helyet a színpadon. A 249 évvel ezelőtti események történetét Izsák Balázs ismertette a hallgatósággal. Elmondta, hogy amikor elvállalta ezt a szerepet, azon gondolkodott, talán egy történészt kellene felkérni, mondja el, mi is történt 1764. január 7-én Madéfalván.

Aztán egy személyes vallomást tett, elmesélte, hogy őt is és irodalomtanár édesapját is sokat foglalkoztatta a székelyek történetének ez a momentuma, sőt még családi kötelékek is fűzik az eseményekhez, hiszen egyik ősük, Izsák Ferenc is akkor, azon a napon veszítette életét Madéfalván.

A Székely Nemzeti Tanács marosszéki szervezete számára azért volt fontos megemlékezni a madéfalvi veszedelemről, mert bár a marosszéki székelyeket nem érintette közvetlenül az akkori tragédia, szolidarizáltak velük, ahogy most is szolidaritást vállalnak egymással. „Ha az új közigazgatási törvény tervezetét vesszük figyelembe, amellyel Székelyföldet akarják teljesen megszüntetni, akkor is szolidaritást kell vállalnunk” – mondta Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke ismertette a madéfalvi veszedelem előzményeit, Mária Terézia trónra kerülésének körülményeit, uralkodása első időszakát és kitért arra is, hogy mi volt a tulajdonképpeni célja annak a vérengzésnek, amit a székelyek ellen követtek el Buccow tábornok katonái.sznt madefalvi megemlekezese biro zsolt ae

„A madéfalvi veszedelem következményei között a bukovinai székelyek kálváriáját szoktuk elsősorban emlegetni. A történetük 1940-ben ért véget, amikor a magyarellenesség annyira felerősödött, hogy kitelepítik őket Bácskába. Onnan majd Bonyhád és Érd körzetébe. Ott ma 30 ezren vallják székelynek magukat” – mondta  Izsák Balázs.

A megemlékezésében arra is kitért Izsák: akár pozitívumként is lehetne értelmezni azt, hogy a császári haderő atrocitásainak következtében a székelyekben feltámadt a katonáskodás virtusa, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban kivették részüket.sznt madefalvi megemlekezese ae 03

A madéfalvi veszedelemre való megemlékezést követően a Marosszéki Tanács jelenlevő tagjai két napirendi pontot is megszavaztak: Izsák Balázs javaslatát, amelyben azt kezdeményezte, hogy ezentúl március 10-e legyen a Székely Szabadság napja, és azt minden évben a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékoszlopánál ünnepeljék meg. A második napirendi pontban a 2013-as év programját szavazták meg. Ebből az elsőt máris kipipálhatták, hiszen az éppen a január 7-i megemlékezés volt. A továbbiakban február 21-én Bocskai István erdélyi fejedelemre való megemlékezés szerepel, március 10-én a Székely Szabadság Napjának a megünneplése, áprilisban a székelyföldi önkormányzatok nagygyűlése, májusban Csaba királyfi ünnepe. A tervek között szerepel az egykori marosvásárhelyi Kossuth-szoborra való megemlékezés, Székely Nap szervezése Makfalván, a Székely Nemzeti Tanács fennállásának 10-ik évfordulója, Székelyföldért labdarúgó torna, Wesselényi Miklós születési évfordulója.

A jelenlevő tagság mindkét napirendi pontot megszavazta, majd a magyar és a székely himnuszok eléneklésével zárta a rendezvényt.

Kimaradt?