Már Leonardo DiCapriónak is szemet szúrt a romániai erdőirtás

Aggódik Románia erdeiért Leonardo DiCaprio, ezért felkérte Románia kormányát, tegyen meg mindent az illegális erdőirtás ellen és védje meg a még érintetlen erdőket. A híres színész az Instagramon tette közzé felhívását.

Bejegyzésében Leonardo DiCaprio úgy tájékoztat, hogy a Greenpeace 11 országból (Románia, Ausztria, Németország, Belgium, Hollandia, Magyarország, Horvátország, Finnország, Szlovákia, Szlovénia és Svájc) augusztusban közös akcióba kezdett, hogy a bukaresti kormány végre hatékonyan lépjen fel az erdőirtás ellen.

 

 

A Greenpeace Románia adatai szerint tavaly naponta 96 regisztrált falopás történt országszerte, a szám ugrásszerű növekedést jelent az azt megelőző évekhez képest, amikor naponta összesen 62 hasonló esetet jegyeztek a hatóságok – figyelmeztet a Greenpeace.

A Romániának hatalmas károkat okozó erdőirtás nemcsak a falopásból áll, hanem az ellenőrizetlen kitermelés is ide tartozik. Utóbbi a tolvajlással egyenértékű, mivel gyakorlatilag olyan helyen és akkora területet termelnek ki, amit már nem engednének meg a jogszabályok. A Greenpeace szerint az erdőfelügyeletnek és a hatóságoknak az engedélyezettől való minden apró eltérést drasztikusan kellene büntetniük – vélekedik a környezetvédő szervezet.

A Greenpeace tájékoztatása szerint a hatóságok 2015-ben összesen 34 870 törvénytelen fakivágást regisztráltak, a legtöbbet Arges, Vrancea és Bákó megyékben.

A Greenpeace nagyon súlyosnak tartja, hogy mindössze az esetek 32 százalékéban indult büntetőjogi kivizsgálás, a többi esetben az elkövetőkre mindössze egy bírságot róttak ki. A bírságok összege 6,6 millió euróra rúg.

Az Oscar díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész elkötelezett környezetvédő. Az idei Oscar-gálán sem mulasztotta el például, hogy elmondja, a klímaváltozás ügyét kiemelten fontosnak tartja. Ezt nem elég csupán a nemzetközi környezetvédelmi fórumokon megtárgyalni, hanem el kell juttatni az átlagemberekhez is – tette hozzá. 1998-ban alapítványt hozott létre Leonardo DiCaprio Fundation név alatt, hogy más szervezetekkel együttműködve, illetve adományok gyűjtésével innovatív megoldásokat nyújtson a környezeti problémákra, különös tekintettel a tengerek, erdők és a vadállatok védelmére, valamint a klímaváltozás kérdésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?