Használtétolaj-gyűjtést szerveznek Csíkszeredában

Egyre olajozottabban működik a Zöld Székelyföld Egyesület csíkszeredai használtétolaj-gyűjtése. A Nagy olajgyűjtés nevű hétéves projekt jegyében szombaton a lejárt szavatosságú gyógyszerek kivételével valamennyi szelektíven gyűjthető hulladékot átveszik a zöld aktivisták.

Csíkszeredában a Zöld Székelyföld Egyesület hét éve szervez hulladékgyűjtést a város területén, a szombati akció már a 24. alkalom, amelyen biztonságosan leadhatják a használt étolajat. A legérzékenyebb a talajvízre káros használt étolaj gyűjtése, illetve az elektronikai hulladékok átvétele – ezeket ugyanis kevésbé gyűjti szelektíven a lakosság, mert a hulladéktárolók nem adnak erre lehetőséget.

„Használt étolaj mellett elektronikai hulladékot, papírt, fémet, műanyagot, üveget is gyűjtünk, lényegében mindent átveszünk a gyógyszereken kívül” – közölte a Maszollal Csonta László, az egyesület elnöke.

Mint az a közleményükből kiderül: az elmúlt hét év alkalmi gyűjtései során többek között 11 400 liter használt étolajat, 11 000 kg elektronikai hulladékot, 6500 kg papírt, 1700 kg műanyagot adtak le Csíkszereda lakosai.

Szombaton 10 és 14 óra között négy ponton – az Óceán ABC-nél, a Kalász negyedi lépcsősor felső szakaszánál, a József Attila Általános Iskola szomszédságában levő parkolónál és a Sapientia Egyetem szomszédságában – veszik át az önkéntesek a hulladékot. A lakosságot egyúttal a hulladék-megelőzést népszerűsítő Gondold újra! programról is tájékoztatják. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?