Puskás Bálint: kevesen veszik észre, hogy mellettük élnek rászorulók

Ma is ugyanazok a szociális problémák mint huszonöt éve, ezért továbbra is szükség van a Máltai Szeretetszolgálathoz hasonló karitatív szervezetekre, mutatott rá Puskás Bálint.

A Máltai Szeretetszolgálat romániai szervezetének egyik alapítója hétfői, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta, negyed évszázada, 1991-ben hozták létre az országos illetve a sepsiszentgyörgyi fiókszervezetet, amely szerteágazó szociális tevékenységének köszönhetően jelenleg is Európa egyik legismertebb és elismertebb fiókszervezete, ezt is bizonyítja, hogy a Máltai Szeretetszolgálat volt és jelenlegi nagymesterei is felkeresték.

„A mai rohanó világban ritka az ember és szervezet, amely észreveszi, hogy körülötte élnek segítségre szorulók”, mutatott rá Puskás Bálint aki szerint ma több a segítségre szoruló és a tennivaló, mint amennyire számítottak 25 évvel ezelőtt a Máltai Szeretetszolgálat romániai megalakításakor. A fő problémák ugyanazok maradtak mint 90-es évek elején, csak változott az ellátás jellege és változtak a rászorulók elvárásai is.

Sepsiszentgyörgyön és környékén a Máltai Szeretetszolgálat évente 3000-4000 rászorulón segítenek, programjaik éves költségvetése 85.000 euróra rúg, számolt be Biszak József a szervezet sepsiszentgyörgyi vezetője, aki szerint bár nagy a rászorulók száma, csökken a támogatók száma, 10-15 éve még többen ajánlottak fel segítséget, ennek ellenére a szervezet feladatának tekinti felkarolni rászorulókat és a társadalom peremére szorult embereket, így az időseket, egyedülállókat, hajléktalanokat, gyerekeket és romákat.

A Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat megbízásából működteti a hajléktalan szállót, van roma projektjük az Őrkő negyedben, ahol főként a cigány asszonyokon segítenek, de foglalkoznak mozgássérültekkel, árva gyerekekkel, vannak ifjúsági csoportjaik és 110 önkéntessel elsősegélynyújtó csoportot működtetnek és van egy mentőautójuk, így minden rendezvényen, ünnepségen jelen vannak, hogy szükség esetén el tudják látni a rászorulókat. Emellett alkalmi programokat, tanfelszerelés gyűjtést és ünnepségeket szerveznek. Tapasztalatuk, hogy nem mindig a legrászorultabbak kérnek segítséget, hanem „akik többet szeretnének megfogni a társadalom adományaiból”.

Bajcsi István a Máltai Szeretetszolgálat egyik önkéntese arról számolt be, hogy 5 éve a sepsiszentgyörgyi iskolákban elsősegélynyújtást oktatnak, hogy a diákok és pedagógusok meg tudják oldani az esetleges egészségügyi problémákat. Emellett a Székely Mikó Kollégiumot, Mikes Kelemen líceumot-, Kós Károly líceumot és a Református Kollégiumot felszerelték egészségügyi táskákkal, amelyekben a fogyóanyagokat a szolgálat cseréli. Ezt a programot ki szeretnék terjeszteni más iskolákra is.

A sepsiszentgyörgyi Csíki negyedben lévő hajléktalanszálló vezetője, Székely Róbert emlékeztetett, hogy az önkormányzat megbízásából három éve működtetik az éjszakai szállót. Új rendszert vezettek be, például ittasan nem fogadnak hajléktalanokat, de aki bejutott az éjszakai szállóra folyamatos orvosi és szociális munkási felügyelet alatt van. Nyári időszakban éjszakánként 20-25 hajléktalan keresi fel az éjszakai szállót, télen azonban megduplázódik a számuk. Az önkéntesek reggelit és meleg teát biztosítanak számukra, de hetente több alkalommal szerveznek filmnézéseket és társasjátékokat illetve egy pályázat révén számítógépeket szereztek be és azok használatára is megtanítják a hajléktalanokat, bár van akinek az írás gondot okoz, mondta Székely Róbert. Hozzátette:  vannak pozitív eredményeik, hiszen segítségükkel, az elmúlt három évben 23 hajléktalannak sikerült talpra állnia, munkát találtak számára illetve ezáltal lakást tudott bérelni. Jelenleg tíz személlyel tartják a kapcsolatot, működik az után-követésük és időszakonként segítenek számukra amennyiben ezt igénylik.

Puskás Bálint szerint a következőkben hangsúlyt kell fektetni az emberek szociális érzékenységének kialakítására, hiszen országos szinten kezdtek kiöregedni a Máltai Szeretetszolgálat fiókjai, és nem mindenhol van utánpótlás. Sepsiszentgyörgy viszont pozitív példa, hiszen az ifjúsági programjaiknak köszönhetően van állandó utánpótlásuk. Puskás Bálint rámutatott, hogy a túlzott állami bürokrácia és a rossz törvények gátolják a karitatív szervezetek működését. Példaként említette, hogy a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat költségvetésének 15-20 százalékát kénytelenek hatósági jóváhagyásokra költeni, hiszen akkreditálást kell beszerezzenek ahhoz, hogy ételt tudjanak adni a rászorulóknak. Javaslata szerint ezeket a jóváhagyásokat az önkormányzatokra kellene bízni, amely térítésmentesen tudná kiadni az engedélyeket de ingatlanadó mentességet is tud biztosítani.

A 25 éves működését ünneplő Máltai Szeretetszolgálat romániai és sepsiszentgyörgyi fiókjának alapítóját, volt alkotmánybírót, a szenátus volt alelnökét Puskás Bálintot nemrégiben a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki, illetve Dr. Bárányi Ferenc és Dénes Mihály a Máltai Szeretetszolgálatnál kifejtett tevékenységéért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapták.

Puskás Bálint beszámolt arról, hogy a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat 25 éves évfordulója alkalmából csütörtökön 18 órától a Székely Nemzeti Múzeumban bemutatja a „Szeretet szolgálatában” című magyar és román nyelvű könyvét, amely a karitatív szervezet megalakulását és eddigi tevékenységét tartalmazza. Szombaton 11 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban a hálaadó istentisztelet után kerül sor az elismerések és diplomát kiosztására.

Kapcsolódók

Kimaradt?