Ingyenes szoftverekkel segítette Magyarország az erdélyi iskolákat

Magyarországi támogatással 3600 szoftver használati jogát kapta meg több mint száz erdélyi magyar középiskola – hangzott el pénteken, Kolozsváron a Tisztaszoftver Programról.

Az elmúlt évtizetedekben főként a középfokú oktatásban egyre intenzívebben elentek meg a számítógépek, a kétezres években pedig felmerült a szoftverek kérdése is. A Windows XP és az Office 2003 használati jogát kapták meg korábban, ezek azonban természetesen elévültek, ezért fordultak később a nemzetpolitikai titkársághoz – összegezte Burus-Siklódi Botond, a Romániai agyar Pedagógusszöveség elnöke.

Ennek köszönhetően mostantól az erdélyi magyar középiskolák közül 107 intézményben 3600 szoftvert használhat 43030 diák – a Windows 10-et és 2016-ot.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a Microsoft 27 millió forintot fektetett be a projektbe, az RMPSZ-en keresztül bonyolítva le azt. Potápi hozzátette: informatikusokból hiány van, ezért hangsúlyt kell fektetni a képzésekre.

Kimaradt?