Marosvásárhelyi megemlékezések a Don-kanyar áldozataira

A magyar történelem egyik legtragikusabb eseményének számító Don-kanyari offenzíva egyik túlélőjének, az orosz lágert megjárt Örkény Istvánnak szavai képezik az idei megemlékezések mottóját: „Akik elviselték a fogság próbáját, elviselik a nehezebbet, a szabadság próbáját is".

A Don-kanyari offenzíva 70. évfordulójára emlékezve az EMKE Maros megyei szervezete, együttműködve a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoporttal és a Csíkfalvi Polgármesteri Hivatallal, megemlékezéseket és emléktúrát szervez. Szombaton, január 12-én 10 órakor Marosvásárhelyen a római katolikus temetőben, január 13-án 11.30 órakor pedig a csíkfalvi református templomban emlékezünk meg a doni áldozatokra.donkanyarmenet

A megemlékezések mellett a tavalyi kezdeményezés folytatásaként idén is emléktúrát szerveznek a Maros megyei hagyományőrző csoportok, melyen a résztvevők többek között második világháborús hagyományőrző egyenruhákban vonulnak majd a Marosvásárhely-Csíkfalva útvonalon, a 2. magyar hadsereg téli meneteléseit idézve fel. A gyalogtúrára a résztvevők visszajelzését legkésőbb január 11-ig fogadják a következő telefonszámon: 0751.012.341, naponta 10.00 – 18.00 óra között.

„Az emberiséget, azon belül a nemzetünket ért szenvedésekről megemlékezni – szent kötelesség. Ennek eleget téve indítványozta 2002 tavaszán az EMKE Maros megyei szervezete, hogy hosszú évtizedek kényszerhallgatását követően Marosvásárhelyen és általa Erdélyben is emlékezzünk meg történelmünk egyik legtragikusabb eseményére, a második világháborúban a Don-kanyarba kivezényelt 2. hadsereg szenvedéseire, a doni áldozatokra. A négy történelmi egyház és három civil szervezet képviselőiből Marosvásárhelyen emlékbizottság alakult, amely felvállalta egy emlékmű felállítását, kutatómunka beindítását, a túlélők felkutatását, kiállítások megszervezését, valamint a januári megemlékezések megtartását.donikatonak

Tíz évvel ezelőtt, 2003. január 12-én, a doni offenzíva 60. évfordulóján a marosvásárhelyi római katolikus temető bejáratánál a két évvel később bronzba öntött emlékműnek az alapkőletételére került sor. Így vált lehetővé, hogy a marosvásárhelyi, Maros megyei, erdélyi magyar, zsidó, román, cigány áldozatok emlékének adózzunk minden év januárjában, vagy más alkalommal is elhelyezhessük a kegyelet virágait, koszorúját.

Az idei, a 70. évfordulón megtartott megemlékezéssel egy folyamat véget ér és egyúttal megújul. A Doni emlékbizottság egykori tagjai úgy gondolják: alapvető célkitűzéseik megvalósításával, tíz esztendőn át a megemlékezések megszervezésével megtették a magukét. Lehetőséget teremtettek arra, hogy – bárki szenvedését tiszteletben tartva – saját népünk, apáink, nagyapáink és dédapáink második világháborús és azon belül az orosz fronton, a Don folyó mentén kétszáz kilométeres védelmi vonalat elfoglaló 2. magyar hadsereg kötelékében átélt megpróbáltatásairól szabad lélekkel és tiszta szívvel megemlékezhessünk.

Bár egy tíz éves folyamat véget ér, örvendetes ugyanakkor, hogy a Don-kanyari megemlékezéseknek van jövője. Nemcsak azért, mert hátramaradt néhány megvalósítatlan elképzelés (pl. egy marosvásárhelyi küldöttség kiutazása a Don menti katonatemetőkhöz, állandó második világháborús kiállítás létrehozása, színvonalas szakmai konferencia megtartása), hanem azért is, mert a magyarországi mintára beindított doni emléktúra megszervezése új távlatokat nyit. És a konkrét célon túl mindenekelőtt a hagyományápolást táplálja" – áll dr. Ábrám Zoltán, az EMKE közép-erdélyi régionális alelnökének közleményében.don kanyar

A „doni emléktúra" valójában egy gyalogtúra Csíkfalvára, ahol az elszállásolás honvédeknek kijáró tábori körülmények között zajlik ugyan, a közös esti program azonban „királyi" lesz a helybeliek vendégszeretetének köszönhetően. Január 13-án a csíkfalvi református templomban kerül sor megemlékezésre a 11,30 órakor kezdődő istentiszteletet követően.

Idén január tizenkettedikén a magyar templomokban a déli harangszó jelképesen a 2. magyar hadsereg kálváriájára emlékeztet.

Program:

I. Megemlékezés a doni áldozatok marosvásárhelyi emlékművénél

január 12, szombat, 10,00 óra

            - Csittszentiváni Shalom kórus (karvezető Szász Emese) fellépése I

            - ökumenikus megemlékezés: Nagy László, Oláh Dénes, Ötvös József, Papp Noémi lelkészek

            - Csittszentiváni Shalom kórus fellépése II

            - ünnepi beszédet mond Magyarország képviselője

- köszöntő beszédet mond dr. Ábrám Zoltán, az EMKE Maros megyei elnöke

            - Ábrám Noémi műsorvezető éneke: „Ott ahol zúg az a négy folyó”

- Berekméri Árpád Róbert történész előadása

            - Benkő József történész előadása az emléktúráról és a hagyományőrzésről

            - koszorúzás

            - himnuszok eléneklése

II. Emléktúra: Marosvásárhely-Csíkfalva útvonalon *

 január 12, szombat

            - 12,00 óra: találkozás a Somostetőn az állatkert bejárata előtt

- útvonal: Somostető – Jeddi erdő – Csíkfalva (kb.20 km)

            - érkezés Csíkfalvára kb. 18,00 órára, elszállásolás tábori körülmények között **

            - 19,00: vacsora

            - 20,00: Berekméri Róbert előadása

ismerkedés, emléklapok átadása, zene-ének, katonadalok

            - 24,00: takarodó

 január 13, vasárnap

            - 8,00: ébresztő

            - 9,00: reggeli

            - 10,00: séta a hagyományőrző csoportokkal a községben

            - 11,30: részvétel az istentiszteleten és a megemlékezésen

            - 13,30: búcsúzkodás, hazaindulás

 III. Megemlékezés a csíkfalvi református templomban         

január 13, vasárnap, 11,30 óra

            - istentisztelet

            - Kerekes József református lelkész köszöntője

- dr. Ábrám Zoltán ünnepi beszéde, emléklapok átadása

            - Miholcsa József Mátyás-huszár beszél a hagyományőrzésről

            - hozzászólások, kulturális műsor

            - koszorúzással emlékezünk a II. világháborúban elesett csíkfalvi áldozatokról

* A gyalogtúrára a résztvevők visszajelzését legkésőbb január 11-ig fogadják a következő telefonszámon:  0751.012.341,  naponta 10,00 – 18.00 óra között. A helyek száma korlátozott. Az emléktúrára vonatkozó szabályzat betartása kötelező.

** Az emléktúrán résztvevők izolirt, hálózsákot, némi élelmet és ivóvizet hozzanak magukkal.

Kimaradt?