Félig már elfogadták az RMDSZ rezsicsökkentéses törvényjavaslatát

Elfogadta az adóügyi törvénykönyv módosítását célzó RMDSZ-es törvényjavaslat-csomagot a szenátus plénuma legutóbbi ülésén. A szövetség számos adócsökkentést, illetve ezek eltörlését szorgalmazza jogszabályjavaslataiban. 

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője és Végh Sándor Szilágy megyei szenátor úgy értékelte, hogy hasznos előrelépés történt a felsőház döntésével. 

„Ez a törvénycsomag többek között lehetővé tenné a magánszemélyek részére, hogy az egyéni jövedelemadójuk 4 százalékát, nem pedig 2 százalékát utalják át a szociális civil szervezeteknek. Továbbá a javaslat adómentességet írna elő minden egyházi tulajdonban lévő ingatlanra, beleértve a papi lakokat, valamint érvénytelenítené a hatályos adóügyi törvénykönyvben szabályozott telekadóra vonatkozó előírást. Néhány adónem decentralizálását is előirányozza: így az önkormányzat dönthet az általa sporttevékenységekre bérbe adott területek adómentességről” – mutatott rá a Hargita megyei szenátor.

A szövetség szenátusi frakcióvezetője elmondta, hogy a szakbizottsági viták során Végh Sándor Szilágy megyei szenátor munkájának eredménye az RMDSZ-javaslatcsomag pozitív véleményezése. 

Végh Sándor ezt követően kifejtette, hogy a törvényjavaslat-csomag egyik legfontosabb eleme a közüzemi szolgáltatások (szennyvíz, fűtés, elektromos áram, szemét és gáz), a rezsiköltségek áruforgalmi adójának kilenc százalékra történő csökkentése. Mint az ismert: az RMDSZ parlamenti frakciói által kifejtett munka eredményeként jelenleg a háztartásokban a víz után fizetett áruforgalmi adó kilenc százalékra csökkent.

„Mezőgazdasági téren is előrelépést jelentene, ha a képviselőház majd döntőházként megszavazza javaslatunkat, hiszen ennek értelmében a természetes személyek tulajdonában levő mezőgazdaságban használt ingatlanok után fizetett adó több mint felére csökkenne” – mutatott rá Végh Sándor szenátor.

Az RMDSZ kezdeményezéséről a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg. A rezsicsökkentés javaslatáról bővebben itt olvashat

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?