Erdély legkorszerűbb bentlakását adták át Csíkszeredában

Több funkciót is ellátó bentlakásépületet adtak át hétfőn délután Csíkszeredában. A Márton Áron Főgimnázium és az FK Csíkszereda labdarúgóklub bentlakásaként, de emellett lelátóként is működő Márton Áron Tehetséggondozó Központ épülete a magyar kormány finanszírozásából jött létre, és Erdély legkorszerűbb bentlakásának minősítették az avatóbeszédek során.

Bentlakó diákok, utánpótlás korú labdarúgók, sportvezetők, erdélyi magyar és magyarországi politikusok, egyházi és települési elöljárók, valamint sok városbeli érdeklődő társaságában felavatták Csíkszeredában a Márton Áron Tehetséggondozó Központ névre hallgató bentlakásépületet. Az internátus a Márton Áron Főgimnázium 150 diákjának, illetve az FK Csíkszereda 50 kiskorú labdarúgójának ad otthont a hétfőn kezdődött tanév során. A diákoknak nemcsak szállást, hanem étkezést is biztosítanak. Az épület nyugati oldala ugyanakkor ezer férőhelyes lelátóként szolgál. Működtetője az FK Csíkszereda és a Szent Kereszt Plébánia lesz.

„Jól kifociztuk magunknak” – jegyezte meg Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke, aki a köszönetmondás közepette a baráti kapcsolatok fontosságát is kiemelte, így utalt többek között a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány kuratóriumi elnökére, Felcsút polgármesterére, Mészáros Lőrincre. „Tegyünk meg mindent, hogy néhány éven belül még többen akarjunk ide járni” – fogalmazott Szondy.

Az anyagi alapokat előteremtő magyar kormányt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős államtitkára, Szabó Tünde képviselte, aki a sport identitáserősítő szerepére hívta fel a figyelmet, ami ezáltal nemzetpolitikai stratégiai pillérként értelmezhető. Mészáros Lőrinc avatóbeszédében elmondta: a létesítmény a fiatalokért épült, de a fiataloknak pallérozniuk kell önmagukat a siker érdekében. A Puskás Akadémia is szívesen fogadja majd a feltörekvő székely labdarúgókat – közölte.

„Gazdagabb lett a székelyföldi oktatás, a székelyföldi sport, gazdagabbak lettek a székelyföldi fiatalok – fogalmazott Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. – Kiváló minőségű anyagból épült a bentlakás, de van, ami ujjal nem érinthető, mégsem valósult volna meg ezek nélkül: az akarat, a képesség, az elhatározás.”

Kelemen Hunor szerint a csíki labdarúgás előtört a jégkorong árnyékából, és reméli, éveken belül a futball is a hokihoz hasonló országos hatalommá válik. „Miért ne hihetnénk, hogy innen kerül ki a következő Bölöni László?” – tette fel a kérdést.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere projektmenedzserként vállalt részt a megvalósításban, ünnepi beszédében hangsúlyozta: a sportnak és az oktatásnak együtt kell járnia. Az 1904-ben alapított FK Csíkszereda, illetve a századokra visszanyúló csíkszeredai oktatás példás találkozásának nevezte az új bentlakást. Beszédét követően Pro Urbe-díjjal tüntette ki Szondy Zoltánt és Mészáros Lőrincet.

Darvas-Kozma József plébános, címzetes esperes a működtető Szent Kereszt Plébánia részéről szólalt fel, egyben ő volt az, aki a gyulafehérvári esperességnél közbenjárt annak érdekében, hogy a 120 éve született Márton Áron püspök nevét felvehesse a tehetséggondozó központ. 1683-ban szeptember 12-én indult az a győzelmi sorozat, amely felszabadította Magyarországot a török uralom alól – történelmi párhuzamában kifejezte reményét, mely szerint újabb győzelmi sorozat indult el a bentlakás megnyitásával.

A magyar és székely színű szalagot Mészáros Lőrincz, Szabó Tünde és Szondy Zoltán vágta el, majd az érdeklődőket körbevezették a bentlakásban és az FK Csíkszereda edzését is megtekinthették.

A Márton Áron Tehetséggondozó Központ bő 4,5 millió eurós költségvetésből épült fel, amelyből közel 4 millió eurót a magyar kormány biztosított a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a fennmaradó összeget pedig Mészáros Lőrinc magánemberként adományozta. A földszinten az öltözők és edzőterem, valamint az ezeket kiszolgáló helyiségek mellett étkezde és orvosi rendelő is helyet kapott, az első emeleten az FK Csíkszereda, a második és harmadik emeleten pedig a Márton Áron Főgimnázium bentlakói „lakhatnak”.

Kapcsolódók

Kimaradt?