Szigorú versenyvizsgát szerveznek az iskolaigazgatóknak

Közzétette hét végén a tanügyminisztérium az iskolák igazgatói és aligazgatói posztjára kiírt versenyvizsga metodológiáját.

A versenyvizsga két részből fog állni. Az írásbelin a pályázók egységes tesztet kapnak, ennek megoldására maximum két óra áll rendelkezésükre. A teszt egyebek mellett a menedzseri képességeket méri fel. A sikeres írásbelihez az ötven pontból a pályázónak minimum 35 kell elérnie.

A versenyvizsga második részében interjú keretében mérik fel többek között, hogy milyen tervei vannak az iskola fejlesztésére a versenyvizsgázónak. A jelentkező jelenlétében az önéletrajzokat is értékelik, amelyre szintén külön pontok járnak. A három próbán a jelentkezőnek minimum 105 pontot kell elérnie a sikeres versenyvizsgához - mindenik megmérettetésen minimum 35-öt. Az a pályázó nyer, akinek magasabb a pontszáma.

A jelentkezőknek többek között a következő feltételeknek kell eleget tenniük:

  • minimum egyetemi diploma
  • meghatározatlan idejű munkaszerződés, minimum kettes tanári vagy doktori fokozat
  • az utóbbi négy évben nem kapott fegyelmit
  • nincs jogerős büntetőperes végzés ellene
  • nem működött együtt a Szekuritátéval.

Az írásbeli vizsga október 12-én lesz. Az önéletrajzok elemzése, illetve az interjúk október 17. és november 17. között zajlanak. Az eredményeket november 18-án közlik, fellebbezni november 21-23. között lehet. Az óvások elbírálása és a végleges eredményeket november 24. és december 9-én közlik.

További részleteket a próbákról itt olvashat.

A kormány a versenyvizsgával azt szeretné elérni, hogy az iskolák élére hozzáértők kerüljenek. Hétfőn Dacian Cioloș miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az utóbbi tíz évben sokszor szubjektív kritériumok mentén nevezték ki az iskolaigazgatókat, néha a felkészültség rovására. 

Kapcsolódók

Kimaradt?