Gyereknevelési támogatások: súlyos aránytalanságok a rendszerben

Alig két hónappal a gyereknevelési támogatásról rendelkező új törvény életbe lépése után súlyos aránytalanságok mutatkoztak a kifizetéseknél, egyes kismamák elképesztően nagy összegekre jogosultak. A munkaügyi minisztérium hétfőn közölte: közvitára bocsátaná a rendszer méltánytalanságait.

Mint ismert, a módosított törvény július elsején lépett életbe. A jogszabály egyik újdonsága, hogy törölték a havi támogatás összegének felső korlátját, ami korábban 3400 lej volt. A kismamáknak (esetenként apáknak) ugyanúgy a szülés előtti 12 hónapban szerzett jövedelmük havi átlagának 85 százaléka jár, mint korábban, de a juttatás nem lehet kisebb az országos bruttó minimálbér 85 százalékánál.

A munkaügyi miniszter keddi közleménye szerint július elseje után 129 226 anyuka és 13 764 apuka folyamodott gyereknevelési támogatáshoz. Jelenleg a havonta kifizetett egyenkénti juttatások átlagösszege 1404 lej, a legkisebb Suceava megyében (1182 lej), a legnagyobb Bukarest első kerületében (2445 lej).

Mivel a támogatás jövedelemarányos, a minisztérium adatai szerint akad olyan kismama, aki 35 ezer eurónak megfelelő összeget kap. A juttatások kifizetésére fordított költségvetési keret egyharmadát 242 személynek, az arra jogosultak mindössze 0,17 százalékának folyósítják.

Mint ismert, a parlament márciusban fogadta el a törvény módosításait. A kormány ellenezte a jogszabályt, mert igen nagy terhet ró a költségvetésre. Az új törvény rendelkezéseiről itt olvashat bővebben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?