Akadálytalan az elektronikus receptek kibocsátása Háromszéken

Háromszéken kizárólag elektronikus recepteket állítanak ki a családorvosi rendelőkben és a sepsiszentgyörgyi kórházban is. Az érintettek lapunk érdeklődésére kifejtették: eleget tettek a kötelezettségüknek, és az év elejétől mindenhol kizárólag elektronikus receptet adnak a betegeknek.

A rendszer működése egyelőre akadálytalan, mondta el lapunknak Lucia Şereş. A Kovászna megyei Családorvosok Szövetségének elnöke szerint a 108 családorvos már tavaly megvásárolta a szükséges számítógépeket és nyomtatókat, bevezette az internetet. Tavaly azonban gyakran előfordult, hogy akadozott a rendszer, leállt a központi szerver, ezért egyesek csak januártól kezdték kizárólag az elektronikus receptet használni.farmacie

 „Egyelőre nem következett be az amitől valójában tartottunk, hogy ha egy időben sokan csatlakoznak a központi rendszerre, akkor felmondja a szolgálatot. Az elmúlt napokban egyetlen háromszéki családorvos sem panaszkodott”, fejtette ki Lucia Şereş.

A sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház és a járóbeteg-rendelő valamennyi osztályán kiépítették a számítógépes rendszert, így mindenhol kiállítják az elektronikus recepteket, számolt be lapunknak András Nagy Róbert. A kórház menedzsere szerint mintegy 40 számítógépből és ugyanennyi nyomtatóból álló rendszert kellett kiépíteniük tavaly, emellett jelentős összegbe került a több mint 100 orvos elektronikus aláírásának megvásárolása. Mindent saját költségvetésből teremtették elő, mert nem kaptak rá támogatást, mondta a kórházigazgató.

 A háromszéki patikák is felkészültek az elektronikus receptek fogadására, mondta Szabó Péter. A Kovászna megyei Gyógyszerészkamara elnöke szerint a decemberben kiállított, és érvényben lévő papírra írt receptekre még kiadják a gyógyszereket. 

Kimaradt?