Muszáj-Muszáj: Emil Boc gőgje miatt bukhat a kulturális főváros cím

Nyílt levélben szólították fel pénteken a Musai-Muszáj aktivista csoport tagjai Kolozsvár polgármesterét a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezésének elrendelésére. Szerintük Emil Boc „gőgje és merevsége” miatt a kincses város eleshet az Európa Kulturális Fővárosa címtől.

A nyílt levél megfogalmazói emlékeztetnek arra, hogy Nagybánya egy hónapja elrendelte, Temesvár pedig már évekkel ezelőtt kihelyezte a többnyelvű helységnévtáblákat, miközben a legnagyobb kisebbségi csoportjuk eltörpül a kolozsvári magyarság számához képest.

Emlékeztetnek arra is, hogy a kulturális főváros cím elnyerését célzó kolozsvári pályázat az interkulturalizmust, az etnikai diverzitást, toleranciát és diszkriminációellenességet alapvető értékekként sorolja fel, de eközben a mindezeket szimbolizáló többnyelvű helységnévtáblák hiányát még problémaként sem veti fel.

„Ön, Kolozsvár polgármestere, az európai értékekkel teljesen szembemenő állapotot tart fenn Kolozsváron, akár az illegalitás árán is. Attól tartunk, hogy Ön, veszélybe sodorva a pályázat sikerességét, már makacsságból sem akarja kihelyezni a többnyelvű táblákat” – olvasható a nyílt levélben.

Az aláírók felkérik Emil Bocot, vállalja fel a többnyelvű táblák ügyét, rendelje el a kihelyezésüket még a kulturális fővárosi címről döntő zsűri látogatása előtt, egyszer és mindenkorra lezárva a kolozsváriak számára „ezt a megörökölt problémát”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?