Egy héten belül kétszer emeltek adót Sepsiszentgyörgyön

Nagyobb mértékű adóemelésre kényszerült a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, mint amiről eredetileg határozott. Mint arról beszámoltunk, az év utolsó hetében a helyi tanács tagjai arról döntöttek, hogy a magánszemélyek ingatlan és terület adóját a tavalyinál 10 százalékkal emelik. Az év utolsó napján azonban életbe lépett az a kormányhatározat, amely arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy az elmúlt három év inflációjának mértékével, azaz 16,05 százalékkal növelje a helyi adókat.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat kénytelen volt visszavonni a néhány napja elfogadott határozatát, és elfogadni a nagyobb mértékű, 16,05 százalékos adóemelést. Maradnak azonban a kedvezmények, így aki januárban vagy februárban befizeti egész éves adóját 10 százalék, márciusban pedig 5 százalék kedvezményt kap. adok

Azok a nyugdíjasok, akiknek nincs elmaradása, és jövedelmük kevesebb, mint az országos minimálbér, 50 százalékos adókedvezményt kapnak. Az 1-es és 2-es fokozatú fogyatékkal élők teljes adókedvezményben részesülnek, illetve a lakásukat hőszigetelő tömbházlakóknak két évig nem kell adót fizetniük.

A Bodok szálloda sorsát is az adópolitikával próbálják kimozdítani a holtpontról, a szabályozás szerint, a nem működő turisztikai egységekre többletadót rónak ki, így próbálják a tulajdonost ösztönözni, hogy adja el, vagy indítsa be.

Sepsiszentgyörgyön a jogi személyeket idén 50 százalékos adóemeléssel terhelik, vagyis míg tavaly az ingatlanok értékének az 1,2 százalékát kellett befizessék a közkasszába, idén annak 1,8 százalékát kell befizessék. Ugyanakkor lehetőséget adnak a helyi érdekeltségbe tartozó vállalkozásoknak, hogy visszapályázzák a többletadót. Ezt úgy oldják meg, hogy az idei költségvetésben 500 ezer lejes alapot különítenek el, amit kizárólag helyi érdekeltségű vállalkozók pályázhatnak meg. Azzal ugyanis, hogy eddig alacsony szinten tartották az adókulcsokat, a máshol bejegyzett cégeknek kedveztek, mondta Antal Árpád polgármester.

Számítások szerint Sepsiszentgyörgyön 663 jogi személynek 5,5 millió lej ingatlanadót kell az önkormányzat kasszájába befizetnie. Az 50 legnagyobb fizeti ennek 53 százalékát, és közülük mindössze 9-en helybéliek, a többi 41 bankok, szolgáltatók, állami vállalatok, multinacionális üzletláncok, melyek nem járulnak hozzá a város fejlesztéséhez, a jövedelmet elviszik. A jövendőbeli befektetőket azonban továbbra is adókedvezményekkel csalogatják, ugyanis kevesebbet kell fizessenek azok, akik, 500 ezer eurónál nagyobb tőkét ruháznak be a háromszéki megyeszékhelyre.

Sepsiszentgyörgyön tavaly a magánszemélyek 86 százaléka fizette be az épületadót, 85 százalék a területadót, és 74 százalék adózott a gépjárművek után. A jogi személyek 67 százaléka fizetett épületadót, 86 százalék rótta le a terület és 81 százalék a jármű utáni adókötelezettségét.

Kimaradt?