A marosvásárhelyieknek is ízlett a Nemzet Kenyere

Negyedik alkalommal ünnepelték meg augusztus 20-át a marosvásárhelyi magyarok a város főterén. Első alkalommal a belvárosi római katolikus plébánia udvarára gyűltek össze az ünneplők, három éve már a Színház-téren idézik István király szellemiségét.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében ünnepi műsor és kenyérszentelés helyszíne volt a főtér, több száz résztvevővel. Elsőként Cseh Gábor, az EMNT megyei elnöke, majd Flender Gyöngyvér konzul, Magyarország csíkszeredai konzulátusának képviselője köszöntötte az ünneplőket és hangsúlyozta Szent István király szerepét a magyar nép történetében, a keresztény államalapítás jelentőségét, az ezer éves múlt fontosságát.

Az ünnepi rendezvényen felléptek a Domahidi-lányok, Kilyén Ilka színművész, Szabó Előd és a Titán zenekar, a Csillagfény néptáncegyüttes, valamint a mezőcsávási fúvószenekar.

Mint minden évben, most is az Eldi pékség jóvoltából elkészült a Nemzet Kenyere, amelyet a magyar történelmi egyházak előljárói áldottak meg: Oláh Dénes római katolikus, Nagy László unitárius és Lőrincz István református lelkipásztorok.

A pékmesterek négy darab – összesen 140 kilónyi – kenyeret sütöttek, két negyven és két harminc kilóst, amit az ünnepség végén szétosztottak a jelenlevők között.

A rendezvényen megtekinthető volt Budai Mihály délvidéki festőművész Szent István című alkotása, illetve a marosvásárhelyi Szabó Albert készítette Szent korona és koronázási ékszerek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?