Újra bevezetné az - önkéntes - sorkatonaságot egy kolozsvári tábornok

Rövid időtartamú, önkéntes katonai szolgálatot javasol a középiskolát és egyetemet végzett fiatalok számára Ioan Manci, a kolozsvári Gemina 4-es számú gyalogoshadosztály vezetője. A vezérőrnagy érvelése szerint a kezdeményezés jó hatással lenne a résztvevő fiatalok számára és javítaná a romániaiak egészségi állapotát is - írja az Agerpres. 

„Nyolc év telt el a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetése óta. A Gemina gyalogoshadosztály vezérkara, közösen nemzetvédelmi és rendfenntartó szervekkel, a Kolozs megyei prefektúra és tanfelügyelőség bevonásával, valamint a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel együttműködve létrehozott egy munkacsoportot, amelynek célja megvizsgálni annak lehetőségét, hogy önkéntes alapú katonai szolgálatot biztosítsunk a fiatalok számára” – fogalmazott Ioan Manci vezérőrnagy. Mint elmondta, az érettségizők a nyári vakáció elején, az egyetemisták pedig a nyári gyakorlat idején kapnák meg a komoly, 2-3 hetes kiképzést. A fiatalok erre az időszakra beköltöznének a kaszárnyákba. 

A kiképzésre egyaránt jeletkezhetnek majd lányok és fiúk. A fiatalok számára reggel fél 6-tól este 10 óráig biztosítanának tevékenységeket. A nap reggeli tornával és a hálók, étkezők rendbetételével indulna, majd következne a katonai gyakorlatozás.

A Gemina 4-es számú hadtest vezetősége elküldte javaslatát a szárazföldi erők vezérkarának.

Kimaradt?