SIC Feszt: „Ne dobjuk el az EU-t, inkább javítsuk meg, ahol szükséges”

Európai helyzetjelentés zárta a csomakőrösi SIC Feszt előadásainak sorát. Szombaton délután Európa forrong! címmel szerveztek beszélgetést, amelyen Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Fejér Előd, az Európai Bizottság volt munkatársa vett részt, a moderátor Szöllősi Tamás, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet elnöke volt.

Az utóbbi években az egymást követő válságoknak is köszönhetően olyan a hangulat Európában, amely inkább a negatívumok felé billenti a mérleget, indította előadását Winkler Gyula EP-képviselő, aki szerint ez a negatív felhang részben indokolt, viszont vannak olyan, kevésbé látványos folyamatok, amelyekről kevés szó esik, holott fontosak lennének.

A 2007-es csatlakozáskor tárt karokkal fogadták Romániát az Európai Unióban, dübörgött a gazdaság, idézte fel Winkler Gyula, majd bekövetkezett a 2008-as gazdasági válság, aztán a munkahelyek hiánya, az eurókrízis, majd a görög válság, később a menekült válság határozta meg a hangulatot, idén jött a Brexit, tehát az elmúlt években a válságok sorozatosan érték el az Európai Uniót. Ezek azok az európai témák, amelyekről sok szó esik, kevésbé látványos, viszont annál fontosabb kérdés, hogy milyen a fiatalok közérzete Európában, mutatott rá az EP-képviselő, hangsúlyozva, hogy 88 millió fiatalról beszélünk.

A politikus ismertette egy friss európai felmérés adatait, amely szerint az európai fiatalok hatvan százalékát a munkahelyek hiánya foglalkoztatja, negyven százaléka szerint a gazdasági növekedés hiánya olyan kérdés, amelyet meg kell oldani. Az ifjúság alig négy százalékát érdekli, hogy mi van a migránsokkal, a terrorizmussal vagy a Brexit következményeivel.

„A látványos dolgokról szeretünk beszélni, holott a mindennapi élet kihívásai, a jövő megtervezése, a jövedelem, a jólét, a létbiztonság kérdése foglalkoztatja a fiatalokat. A 2008-as gazdasági válság óta egyre nagyobb az egyenlőtlenség a különböző társadalmak között, de a társadalmon belül is: a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények egyre szegényebbek, a középosztály pedig szép lassan elfogy. Ma egy székelyföldi, vidéki településről származó fiatalnak valóban ugyanannyi továbbtanulási esélye lenne, mint egy budapesti fiatalnak? Az erdélyi munkavállalónak ugyanannyi lehetősége van, mint egy svéd alkalmazottnak? Fel kell lépni a társadalmi egyenlőtlenség ellen, de ezt az Európai Unió nem fogja helyettünk megtenni, viszont segíteni tud abban, hogy egészséges társadalmat építsünk fel, hogy az úgynevezett társadalmi olló ne nyíljon annyira szét" – idézte Winkler Gyulát az RMDSZ vasárnapi hírlevele.

 „Ne dobjuk el az Európai Uniót, inkább javítsuk meg, ahol szükséges, mert nincs más megoldás, a nagy és erős Németország vagy a kicsiny Horvátország sem tud ügyesebb lenni külön-külön, mint amilyen együttes erőt képviselnek a tagországok Európai Unióként. Szükségünk van az Európai Unióra, még ha nem is feltétlenül úgy, ahogy ma működik, alakítsunk rajta, ha kell, toldozzuk, foltozzuk, de ne hagyjuk elveszni" – érvelt az EU mellett az EP-képviselő. 

Fejér Előd, az Európai Bizottság volt munkatársaként uniós műhelytitkokra is kitért. Mint mondta, a jelenlegi rendszerben nehéz gyors döntéseket hozni, ugyanakkor beszélt a kétsebességes Európáról is. Szerinte a fiataloknak ki kell használniuk az EU nyújtotta lehetőségeket, megemlítve a szabad mozgás jogát, de kiemelte a tanulási lehetőségeket, gyakornoki programokat. „Utána érdemes hazajönni, itthon kamatoztatni a tudást és mindenképpen családot kell alapítani” – jelentette ki. 

A beszélgetésen kitértek a menekültválságra, szóba kerültek a Brexit következményei, és egyéb európai aktuálpolitikai kérdések is, majd a közönség kérdéseire válaszoltak a meghívottak.

Kapcsolódók

Kimaradt?