Véglegesítő tanári vizsga: az idén sokkal jobban teljesítettek a pedagógusok

Húsz százalékkal nagyon arányban (66,25 százalék) érték el a sikeres próbához szükséges nyolcast a pedagógusok a véglegesítő vizsgán, mint tavaly - tájékoztat a tanügyminisztérium.

Idén összesen 6 196 pedagógus vett részt a próbán, ebből 4 105-en 8-as és 10-es közötti jegyet értek el. 39 tanár színtízesre vizsgázott, tavaly ez a szám 20 volt.

A sikeres próbával a tanárok megerősítik pedagógusi minőségüket, így a jogot arra, hogy tovább oktathassanak.

A szaktárca 2013-ban döntött úgy, hogy minimum nyolcast kell elérnie egy tanárnak a véglegesítő vizsgán ahhoz, hogy jogosult legyen a címzetes állásra. Aki megírta a minimum ötöst, de nem érte el a nyolcast, az csak helyettesítőként oktathat.

A pedagógusok négy órát írhattak, és a saját szakjuknak megfelelő tételeken kívül bizonyítaniuk kellett pedagógiából, módszertanból is. A vizsgáról 7 pedagógust kizártak csalás, illetve csalás gyanúja miatt.

A legtöbben Kolozs, Iaşi, Brassó megyékben kaptak nyolcason felüli osztályzatot az óvások előtti eredmények szerint, a legkevesebben Mehedinţi és Szatmár megyében. Hargita, Kovászna, Maros, Szilágy, Bihar, Arad, Szeben megye az országos átlagon alul teljesített.  

Kapcsolódók

Kimaradt?