Igazságügyi miniszter: Románia nem szigetelődhet el a melegjogok kérdésében

Románia nem szigetelődhet el Európában a melegjogok kérdésében - mondta az igazságügyi miniszter arra a kérdésre, hogy szerinte kell-e biztosítani idehaza is a homoszexuálisok jogait. Az Európai Unió 28 tagállamából a melegek jogait csak Bulgária, Románia, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Lettország nem rendezte.

Raluca Prună miniszterasszonyt a civilek annak apropóján kérdezték, hogy június huszadikán az alkotmánybíróság két melegeket is érintő kérdésben is döntést hozott.

A taláros testület egyrészt szeptember 20-ra halasztotta a döntést annak a meleg párnak az ügyében, akik kérték: ismerjék el Romániában a külföldön kötött házasságukat. Mint ismert, a polgári törvénykönyv kifejezetten tiltja az azonos és az eltérő neműek regisztrált élettársi kapcsolatát és a melegházasságot, illetve kimondja: a külföldön kötött melegházasság és regisztrált élettársi kapcsolat elismerése Romániában nem lehetséges.

Ugyanakkor az alkotmánybíróság a polgári melegházasság tiltásáról szóló kezdeményezés kapcsán úgy döntött: az alkotmánymódosításra vonatkozó civil kezdeményezés megfelel az alkotmányban rögzített formai követelményeknek. Az ortodox egyházhoz közel álló Koalíció a családért egyesület azt szorgalmazza: foglalják alaptörvénybe, hogy „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul". A jelenlegi alkotmány „házasulandó felekről" beszél. Az alkotmánybíróság döntése azt vetíti előre, hogy amennyiben a parlament megszavazza, és az államfő is kiírja a referendumot, népszavazásra kerülhet a kérdés.

A heteroszexuális párokat is hátrány éri?

A parlamenti vita során az igazságügyi minisztérium is ismertetni fogja az álláspontját - mondta Raluca Prună. Hozzátette, már több alkalommal is kifejtette, hogy Romániának nem kellene elszigetelődnie az európai palettán a melegjogok kérdésében. Emlékeztetett, hogy számos olyan ország van, ahol a regisztrált élettársi kapcsolat úgy a heteroszexuális, mint a homoszexuális pároknak lehetőséget ad arra, hogy a hivatalossá tegyék együttélésüket, Romániában viszont a heteroszexuális párok számára is tiltják ezt a lehetőséget. 

A tárcavezető elmondta, Románia állampolgárait nem diszkriminálhatja a szexuális orientációjuk alapján.

Emlékeztetett, hogy a polgári törvénykönyv világosan leszögezi, hogy Romániában a házasság egy férfi és egy nő között köttetett intézmény, a Koalíció a családért pedig azt szeretné, ha az alkotmányban a család fogalmát módosítanák. Korábban több jogász is figyelmeztetett, amennyiben a Koalíció a családért megfogalmazása kerül be az alaptörvénybe, ez a "nem hagyományos" családmodellt is aláaknázhatja.

A Koalíció a Családért a következőképpen javasolja módosítani az alkotmány idevonatkozó cikkelyét: „A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket”. Ez a megfogalmazás azonban nemcsak az azonos nemű párokból létrejövő családokat zárja ki, hanem például a házasodni nem akaró heteroszexuális párokat, az egyszülős családokat is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?