Kalotaszeg gombavilágát térképezik fel idén az LKG 17. gombásztáborában

Erdély különböző régióiból és Magyarországról érkezett vendégek jelenlétében nyitóelőadásokkal kezdődött kedd este a László Kálmán Gombászegyesület 17. tábora. Ezúttal Sztánán szállt meg a mintegy hetven gombász, aki Kalotaszeg erdeit járja be a vasárnapig tartó program során, hogy megismerkedjen a helyi gombavilággal.

A gombásztábor számára kezdetektől fogva minden évben más helyszínt választottak a szervezők, Papp Hunor sztánai református lelkész viszont 17 éve már ugyanabban a faluban tevékenykedik – nem csak lelkipásztorként, de a kulturális élet felvirágoztatójaként is, dacolva a kedvezőtlen körülményekkel. „A Váralmás községközponthoz csatolt Sztána az egyetlen falu a községben, ahová még nem aszfaltos út visz, és ahol csak két éve van vezetékes vízhálózat” – mondta rövid előadása során a lelkész. Ennek ellenére tábor tábort ér a faluban, a sztánai panziótulajdonosok nem panaszkodhatnak. Bár gyermeket nevelni, iskoláztatni, munkába járni nehézkes Sztánáról, vendégeskedni egyre többen jönnek, és ez a helyiek jövőképére is pozitívan hat.

A falut, annak fejlődését ismertető előadás és kisfilm után Kalotaszeg népi gombászatáról vetített power pointos bemutatót Zsigmond Győző, a gombászegyesület elnöke, aki elmondta: azért is jöttek Sztánára, mert innen bármerre is indul el az ember, viszonylag hamar erdőre talál, ami igencsak fontos szempont. Azokon a kalotaszegi településeken, amelyek erdő közelében fekszenek, akár 25–30 gombafajt is ismernek a helyiek, míg máshol, ahonnan többet kell erdőségig gyalogolni, mindössze 4–8 fajt – tudtuk meg az előadótól, aki a régióban is végzett több ízben etnomikológiai terepmunkát, azaz nem csak a gombászást gyakorolta, hanem a helyiektől érdeklődött a gombák ismeretéről, megnevezéseiről, felhasználásáról, hozzájuk fűződő hiedelmekről is, tehát néprajzosként is közelítve a témához.

„Reméljük, a tábor végére sikerül még több gombát és megnevezést azonosítanunk” – mondta Zsigmond Győző, aki már első este sok érdekességgel traktálta hallgatóit. Sokaknak lehetett új információ, hogy még az írásos terítők motívumai közt is előfordul „gombás”, hogy a szűcsök az eperfagombából nyerték ki a sárga festékanyagot, de más fagombát, taplógombát is használtak bőrfestéshez, és az is érdekes, hogy a számos régióban oly népszerű őzlábgombát Kalotaszegen csak az utóbbi időkben kezdték fogyasztani, a kucsmagombát viszont nem szedik, csak a románok. „Nagyon megörvendtem, amikor nemrég láttam egy házat gombából” – mondta az előadó, és egy fényképet mutatott, amit mindenki értetlenkedve nézett, míg nem jött a magyarázat: a tulajdonos gombabegyűjtéssel foglalkozik, és egy alkalommal olyan mennyiségű vargányát tudott szedni, hogy annak az árából házat vett Ferencbányán.

A legnépszerűbb gombák közé tartozik a csiperke, vargánya, szegfűgomba, májusi pereszke, keserű gomba – ezek elkészítési módjairól is tájékozódott a kutató, és reményét fejezte ki azt illetően, hogy a heti menübe is sikerül becsenni gombás ételt, ami az általuk szedett termésből készül. A program szerint minden reggeli étkezés után különböző nehézségi fokozatú csoportos gombászó túrákra indulnak a táborozók, akiket helyi vezetők visznek végig olyan útvonalakon, ahol tapasztalatuk szerint sokféle gomba előfordul. Ezúttal a gombaszedésnél nem a mennyiség a fontos, hanem a faji sokszínűség, illetve az esztétika is. A begyűjtött gombákat ugyanis szakértők vizsgálják meg, azonosítják be, és nap mint nap tartanak gombaszépségversenyt is.

Egyéb gombákhoz kötődő vetélkedők, játékok is lesznek: gombafelismerés, szabadtéri gombás játékok. Esténként előadásokat hallgathatnak a táborozók: gyógyhatású gombákról, a kárászi gombaünnepről, bükki gombászásról, Pázmány Dénesről, és lesz kimondottan etnomikológiai előadás is. Bemutatják a Marosvásárhely és környéke gombáiról készült CD-t, a László Kálmán Gombászegyesület elmúlt évi képes eseménynaptárát, az új gombanaptárat, a Háromszéki gombafotó-kiállítást. A szombati záróesten Pál-Fám Ferenc, Benedek Lajos és Szász Balázs tartanak előadást a hét során szedett gombákról, illetve sor kerül a Veress Magda-díj átadására is.

Kapcsolódók

Kimaradt?