Újraindul a Zöld Ház-program. Ráadásként itt a Zöld Ház plusz

Öt év kihagyás után újraindul Romániában a Zöld Ház-program, emellett egy Zöld Ház plusz programot is kezdeményezett a Környezetvédelmi Alap. Jelenleg közvitán van az útmutató, pályázni várhatóan augusztus végétől lehet.

„A klasszikus Zöld Ház-programban megújuló energiaforrásokat felhasználó fűtésrendszerekre, hőszivattyúkra illetve napkollektorokra lehet támogatást kérni, a Zöld Ház plusz programban pedig a környezetbarát építkezést szeretnénk szorgalmazni, többek között természetes építőanyagok, környezetbarát szigetelőanyagok és technológiák, energiahatékonyság-növelő rendszerek használatát támogatjuk. A Zöld Ház-programokra a lakosság és jogi személyek egyaránt pályázhatnak” – tájékoztatott Jakab István, a Környezetvédelmi Alap elnöke. 

A klasszikus Zöld Ház-program esetében a megpályázható keret 60 millió lej. A lakosság 6000 lejes támogatást kaphat napelemes rendszer felszerelésére, ez száz százalékban fedezi egy magánlakás melegvízellátását biztosító, napkollektoros rendszer költségeit. Hőszivattyúkra legtöbb 8000 ezer lejes támogatást lehet kérni, ez a költségek egy 70-80 százalékát fedezi. 

Az önkormányzatok, közintézmények, egyházak esetében a lehívható keret 33 millió lej, a projekt költségeinek 90 százalékát finanszírozzák, napelemek és fotovoltaikus rendszerek, hőszivattyúk, szélturbinák és biogázat használó rendszerek beszerzésére pályázhatnak.

A lakosságnak szóló Zöld Ház plusz az épület energetikai hatékonyságának javítását szorgalmazza környezetbarát szigetelő- és építőanyagok használata révén. A lehívható keret 12 millió lej, egy igénylő legtöbb 40.000 lejt kaphat, az anyagok és a kivitelezés költsége is elszámolható. Többek között olyan környezetbarát szigetelőanyagokat lehet használni, mint a kender, gyapjú, bazalt ásványgyapot, perlit, cellulóz, parafa és burkolatok esetében oldószermentes, környezetkímélő ragasztókat, festékeket, alapozókat, vakolatokat. 

A jogi személyeknek szóló Zöld Ház plusz program kerete 33 millió lej, önkormányzatok, közintézmények, közhasznú célú épülettel rendelkező civil szervezetek, oktatási és szociális intézmények, kórházak pályázhatnak, projektenként legtöbb 500.000 lejt. Jogi személyek esetében környezetbarát építőanyagok használatát, zöld tetők kialakítását, integrált épület-automatizáló- és menedzsment rendszerek (BMS), LED égős, hatékony világítási rendszerek használatát támogatják.

A roncsautó-programról itt, a környezetvédelmi alap további terveiről pedig itt olvashat

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?