Petárdázni nem, de csillagszórózni lehet újévkor

Petárdázni tilos, de vannak legális pirotechnikai eszközök, amelyekkel csak szilveszter éjjelén lehet szórakozni. A petárda nem ilyen, annak forgalmazását és használatát börtönnel büntethetik.

Az háromszéki rendőrség szerint a jelenlegi szabályozás négy kategóriába sorolja ezeket az eszközöket, és csak az első osztályba tartozókat, így a csillagszórókat, a szikrázó gyertyákat, szikrakoszorúkat, mini-fáklyákat, mini-napokat, tűzgyűrűket és recsegőket használhatják 16 életévüket betöltött személyek. Ezeket csak akkor szabad árusítani, ha van hozzájuk román nyelvű használati utasítás és feltüntették a szavatossági időt és a tartási útmutatót.

Tűzijátékot csak a polgármesteri hivatal és a tűzoltóság engedélyével szabad szervezni. Valamennyi pirotechnikai eszköz használatára vonatkozó szabályozás megsértése bűncselekménynek minősül, és három hónaptól egy évig terjedő börtönnel büntethető.petarda

A Kovászna megyei rendőrség szóvivője, Iulia Grigoraş szerint országos szinten 27 kereskedelmi társaság importált pirotechnikai eszközöket, ehhez hozzáadódik a tavalyról megmaradt mennyiség. A rendőrség szerint 2005-ben, amikor a 2-es osztályba tartozó eszközöket is szabadon lehetett vásárolni, a téli ünnepek időszakában több mint 350 súlyos sebesülést és egy halálesetet jegyeztek. Az új jogszabály életbe lépése után 2006–2011 között évente átlag 25 sebesülés történt az országban.

A rendőrség ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy tilos pirotechnikai eszközöket használni négyemeletesnél alacsonyabb épületek 50-, és az ennél magasabb épületek 100 méteres körzetében, magasfeszültségű villamoshálózat, üzemanyagraktárak 500 méteres körzetében, zsúfolt szabadtéri rendezvényeken, erdőtől 500 méteren belül. Ezen előírások szerint városokban szinte lehetetlen olyan helyet találni, ahol törvényszerűen lehetne pirotechnikai eszközöket használni.

A háromszéki rendőrök ebben az időszakban fokozottan figyelik az árusokat és igyekeznek megfékezni a szabálytalan petárdázást. Legutóbb csütörtökön Árapatakon értek tetten öt személyt, aki 8 és 12 év közötti kiskorúaknak árusítottak petárdákat és tűzijátékokat. Tőlük 1987 petárdát és 64 tűzijátékot koboztak el, és bűnvádi eljárást indítottak ellenük.

Kimaradt?