Botránygyanú az érettségin: módosítottak a fellebbezéseken

Helyt adott egy diák panaszának a tanügyminisztérium, és módosította az érettségi szabályzatát.

A tárcavezető, Mircea Dumitru a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a következő érettségi vizsgákon már nem lesz érvényes az óvások elbírálására vonatkozó szabály, amely szerint csak a 0,5-nél nagyobb jegykülönbség esetén módosítják a minősítést.

A tárcavezető közölte, a küszöb a diákok esélyeit rontotta, ezért döntöttek az eltörlése mellett.

Mint arról bár beszámoltunk, az Országos Diáktanács elnöke diszkriminációval vádolta és perrel fenyegette meg a tanügyminisztériumot, amiért nem emelték meg az óvás után az érettségi jegyét. Az idén érettségiző Horia Oniţa Facebook-oldalán hívta fel a közvélemény figyelmét arra, mi történt a román nyelv és irodalomból kapott minősítésével a fellebbezés után. Elmondása szerint a 9,25-ös minősítését óvta meg, a javító tanárok pedig 9,60-ra emelték a jegyét. Csakhogy a végső jegye változatlanul 9,25 maradt, ugyanis az érettségi szabályzata szerint csak a 0,5-nél nagyobb jegykülönbség esetén módosítják a minősítést.

A tanügyminiszter akkor az Adevărulnak elmondta, ő maga sem érti, miért vezették be évekkel ezelőtt ezt az előírást a szabályzatba. Hozzátette, amennyiben nincs alapos indoka ennek az előírásnak, kérni fogja a küszöb eltörlését, amit meg is tett.

Mircea Dumitru a hét végén bejelentette, augusztus végéig újraírják a 2016/2017-es tanévre vonatkozó vizsgák szabályzatát. Biztosított, hogy a diákok javára történnek módosítások.

Horia Oniţa: kár, hogy korában nem lépett senki

Az Országos Diáktanács elnöke üdvözölte a tanügyminisztérium döntését. Sajnálatát fejezte ki, hogy korábban senki nem tett szóvá a 0,5 százalékos küszöböt, amely szerinte több tízezer diákot károsított meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?