Tusványos: politikai akarattal és saját eszközeivel fékezhető meg a famaffia

A belügyminisztérium átláthatóságának növelésében, illetve a falopásra felhasznált jármű elkobzásában látja az illegális erdőkitermelés elleni hatékony fellépést Korodi Attila parlamenti képviselő, korábbi környezetvédelmi miniszter. A digitalizálást folytatni kell, és fontos, hogy bárki számára ellenőrizhető szállítási adatok álljanak rendelkezésre – szögezték le csütörtökön Tusványoson a témában szervezett pódium-beszélgetés résztvevői.

Civil szervezetek képviselői és Korodi Attila parlamenti képviselő, korábbi környezetvédelmi miniszter vitatkoztak a Tusványoson csütörtökön az illegális fakitermelés témájában szervezett pódium-beszélgetésen.

A vitán részt vett Hans Hedrich civil aktivista, a 2013-as erdőpanama-jelentést benyújtó segesvári Neuer Weg Egyesület alelnöke, aki korábbi kutatásai alapján ismételten kijelentette: a helyi önkormányzatok képviselőitől a politikai elitig terjedően számos érintett gondoskodik arról, hogy a famaffia működjön.

Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke hangsúlyozta: az éles politikusellenes hangulattal párhuzamosan az egyéni felelősség kérdésére is választ kell találnunk, továbbá az erdőradar mellett hitelesebb civil értesítési hálózatra van szükség.

„A belügyminisztérium átláthatóságával jelentős gondok vannak, a transzparencia megoldásra vár. A kihágások törvénye is napirenden van, a bírságolás nem hatékony módszer. A famaffiát a saját eszközével kell megállítani: elkobozni a teherautót, és ez lebénítaná a cég logisztikáját, ami rövidzárlatok sorához vezetne” – nyilatkozta Korodi Attila.

A felszólalók egyetértettek abban, hogy a 2015-ös erdészeti kerettörvény gyakorlatba ültetéséhez egyelőre nincs politikai akarat, holott a törvény jobbá tételének a feltétele a végrehajtás hibáinak kijavítása lehetne.

A környezetvédelmi minisztérium a múlt héten indította el az Erdőfelügyelőség nevű okostelefonos alkalmazását, amelynek segítségével – pusztán a szállító gépjármű rendszámának beírásával – bárki ellenőrizheti, hogy az adott szállítmány rendelkezik-e érvényes szállítási kóddal. Korodi szerint ez a rendszer sem tökéletes még, de a digitalizálást folytatni kell, és arra kell törekedni, hogy minél kevésbé emberfüggő legyen az ellenőrizhetőség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?