Gyógyszergyárak pénzelték az aradi pszichiátriai kórház vezetőjét

Előzetes letartóztatásba helyezték és bíróság elé állítják az illegálisan tesztelt gyógyszerek ügyében Delia Podea pszichiáterorvost, az Arad Megyei Sürgősségi Kórház Pszichiátriai Osztályának vezetőjét, a Vasile Goldiș Orvosi Egyetem professzorát. Az ügyészség folyamatos hivatali visszaéléssel, okirathamisítással és hamisított okiratokkal való kereskedéssel, csúszópénz elfogadásával vádolja több tucat bizonyítékkal.

Az ügyészek szerint Delia Podea (képünkön) a vonatkozó törvények megszegésével végzett klinikai kísérleteket, bizonyos gyógyszerek piacra kerülésének engedélyeztetését segítette elő, amelyek a lakosság egészségét veszélyeztethetik. Ugyanerre kényszerítette beosztottjait is, kihasználva a rezidens orvosokkal szembeni rangbéli előnyét.

A vád szerint többek közt Delia Podea a páciensek tudta nélkül klinikai kutatásoknak vetette alá őket, a diagnózisukat sok esetben meghamisította, a kezelés hatásosságáról valótlan adatokat jegyzett fel az orvosi jelentéseiben, illetve olyan gyógyszereket adatott be nekik, amelyek nincsenek jóváhagyva a kórház protokolljában.

Jelentéseiben sokkal nagyobb számú betegről és vizitről számolt be, mint ahány volt a valóságban, ugyanis „szponzoraitól” (gyógyszergyáraktól) 400 eurós „honoráriumot” kapott páciensenként. Egyetlen gyógyszergyártótól 179.994 eurót kapott az általa végzett klinikai kísérletekért.  

Az ügyészek 91.400 euró értékben foglaltak le az orvosnő tulajdonában lévő festményeket, zárolták bankszámláit, valamint lefoglalták ingatlanjait is és a házkutatás során lakásában talált, többezer eurónyi készpénzt.

Perét az aradi bíróságon fogják tárgyalni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?