Légylárvák az intenzív osztályon: sorra kihallgatják az orvosokat

A bukaresti égéssebészeti kórház intenzív osztályának három orvosát hallgatta ki szerdán az ügyészség a részlegen elhunyt két beteg ügyében. Azt állítják: nem tudtak arról, hogy az egyik páciens sebében légylárvák nyüzsögnek.

Mint korábban írtuk, az egészségügyi minisztérium ideiglenesen bezáratta az intenzív osztályt, miután az intézményben uralkodó higiéniai körülményekről felkavaró felvételeket tett közzé egy oknyomozó újságíró.

Időközben meghalt az a páciens, akinek nyílt sebében légylárvák keltek ki, és elhunyt a részlegen egy másik beteg is. Utóbbi halálát egyes vélekedések szerint az okozta, hogy nem a vércsoportjának megfelelő vérátömlesztést kapott. Az ügyészség mindkét haláleset ügyében nyomoz gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

A vádhatóság eddig kilenc személyt hallgatott ki tanúként a halálesetekkel kapcsolatban. Az ügyészeknek szerdán nyilatkozó három orvos mindegyike azt állította: nem is tudtak arról, hogy az egyik beteg sebében lárvák keltek ki, és ezt nem vették észre a szokásos viziten.

„Meg akartak lincselni”

A videót a kórház egyik orvosa készítette néhány napja az azóta elhunyt páciensről, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az intézményben uralkodó, tarthatatlan higiéniai körülményekre. Camelia Roiunak hívják, és elsők között hallgatták ki az ügyészek.

Az altatóorvos azt állítja, a kórház vezetősége tudott az intenzív osztályon uralkodó állapotokról. „Elmondtam az igazgatónak, hogy sorra halnak meg abetgek a siralmas higiéniai körülmények miatt, de azt mondta, hogy foglalkozzam a saját problémáimmal” – nyilatkozta a sajtónak Camelia Roiu. Elmondta azt is, hogy a videó közzététele után kollégái egy része a szolidaritásáról biztosította, másik része pedig „meg akarta lincselni”.

Kapcsolódók

Kimaradt?