Háromszéken növekszik a kiskorú anyák száma

Háromszéken évről évre nő azon kiskorú lányok száma, akik gyereket vállalnak, tájékoztatott hétfőn Szász Katalin. A Kovászna megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság aligazgatója szerint 2011-től vezetnek statisztikát arról, hogy hány kiskorú lány ad életet gyerekének, és évről évre növekszik az érintettek száma.

Tavaly 115 gyerekanyát jegyeztek Háromszéken, legtöbben Előpatakról és környékéről illetve a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedből származik. 

Törvény szerint, ha az anya nem töltötte be a 14 évet, nem írathatják a nevére a kisbabát, sőt nem is adhatják oda neki, ilyenkor egy felnőtt korú rokon bevonására van szükség. Szász Katalin szerint a kiskorú anyák általában nem hagyják el gyerekeiket, hazaviszik és népes családjuk segítségével nevelik fel őket.

Ha egy kiskorú több gyereknek is életet ad, a 18 éve betöltése előtt már többgyerekes anya, idősebb korára már ükunokái születnek. A Gyermekvédelmi Igazgatóság és más hatóságok próbálkoznak megelőző programokkal, de ezek eredményét nehéz számszerűsíteni. A szakember szerint a jelenség által leginkább érintett közösségekben kell beavatkozni.

A Kovászna megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság aligazgatója szerint tavaly 45 csecsemőt hagytak a kórházakban. Az elhagyott gyerekek mintegy felét sikerült családjukba visszaintegrálni, a többiek az állami ellátó rendszerbe kerülnek, mivel szüleik nem mondnak le róluk, csak azt akarják, hogy egy időre bekerüljenek a rendszerbe, így viszont nem adhatóak örökbe.

Kovászna megyében jelenleg 1100 gyerek van állami ellátásban, őket többnyire családi típusú házakban vagy nevelőszülőknél helyezik el. Általában csak a nagyibb gyerekek kerülnek gyerekotthonokba, ahol 18 éves korukig maradhatnak, illetve ha nagykorúságuk után tovább tanulnak maradhatnak a szociális ellátó rendszerben.

Szász Katalin szerint a nagykorúságuk miatt a rendszerből kikerülő fiatalok helyzetét csak akkor követhetik, ha az érintett ebbe beleegyezik, de Háromszék kis megye, ezért tudnak azokról, akik itthon maradnak. Ők tartják a kapcsolatot nevelő-szüleikkel, de nehezebb kapcsolatot tartani azokkal akik külföldre mennek dolgozni. Velük ha lehet a Facebookon próbálják tartani a kapcsolatot.

Kapcsolódók

Kimaradt?