Oroszt szeretne tanulni Kovászna megye legjobb érettségizője. Vele beszélgettünk

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Főgimnázium tanulója, Walcz Beatrix 9,92-öt ért az érettségin - ezzel az eredménnyel Kovászna megyében a legsikeresebb érettségizőnek számít. Matematika-informatika kétnyelvű osztályba járt, választható tartárgyként pedig a biológia mellett döntött. De az orosz is ugyanúgy lenyűgözi, ezzel a nyelvvel, ennek irodalmával szeretne az egyetemen még jobban megismerkedni. A sikeres érettségi titkáról, a magolás ártalmáról és a vizsgastresszről beszélgettünk Walcz Beatrixszal.

Mi a jó eredmény titka?

Semmi különös: év közben tanultam, nem érettségi előtt ugrottam neki, már kilencediktől komolyan vettem. Románból például a vizsgára szinte egyáltalán nem kellett tanulnom, egyszer elolvastam, amit kértek, és kész. Ugye nálunk az a módszer, hogy a kidolgozott esszéket be kell/kellene magolni. Hát én ezt nem akartam, a megértést sokkal fontosabbnak gondoltam.

A magolás tehát szóba sem jöhet nálad.

Egyáltalán nem jöhet szóba. Persze magolással is lehet elég jó jegyet szerezni, csak éppen a vizsga után nem marad meg semmi. Sok olyan diákot ismerek, akik ezzel a módszerrel jól boldogulnak. Sőt megkockáztatom: nálunk szinte mindenki magolással tanul, mert így követelik meg.

Az is igaz persze, hogy a megértő tanuláshoz szükség van arra az alapra, amit csak a tanárok nyújthatnak.

Ugyanakkor szeretek másokkal együtt tanulni. Ilyenkor előszeretettel magyarázom el az illetőnek, milyen összefüggésekre bukkantam. Ha egyedül tanulok, akkor jegyzetelek, sokat.

Ha jó értettem a szavaidból, az érettségi számodra nem jelentett nagy erőfeszítést.

Csupán a matek izzasztott meg, a többi vizsga nem igazán. Év közben rengeteg volt a felkészítő, nagyjából az itt felszedett tudással mentem az érettségire.

A tételek egyszerűek voltak, megadták a lehetőséget a kibontakozásra is. Csak egy példát mondok: románból az esszénél, ami ugye elméletileg a legnehezebb, négy téma közül lehetett választani.

És milyen volt a vizsgákon a hangulat?

Szerintem jó volt a légkör, olyan nagyon-nagyon nem volt ideges senki. Én például olyan emberekkel kerültem egy terembe, akik még viccelődtek is a tanárokkal.

Sokan a kisérettségi nem éppen jó eredményeit a stresszel magyarázzák - egyebek mellett. Szerinted ez mennyire áll meg a lábán?

Nagyon is. Ismerek olyan embereket, akik annyira begörcsölnek, hogy minden összekavarnak. Nem beszélhetünk tömeges jelenségről, de azért elég sokan járnak ebben a cipőben.

És a tanárok, osztálytársak hogyan segítenek az izgulós diákoknak?

Hogy a tanárok mit tesznek, arról nem tudok nyilatkozni, hiszen az osztályomban nem volt nagyon izgulós diák. Amit viszont láttam a környezetemben: vagy egyedül oldja meg az illető ezt a problémát azzal, hogy nagyon jól felkészül, amiből magabiztosságot nyer, vagy mi, osztálytársak segítünk neki azzal, hogy elpróbáljuk vele a szóbeli vizsgákat. Ez utóbbi be szokott válni.

Többen azzal magyarázzák például azt, hogy Hargita megyében román ajkúak vezetik az érettségi top tízes teljesítménylistáját, hogy a magyar diákoknak eleve több tantárgyból kell érettségizniük, ráadásul a román nyelvet és irodalmat anyanyelvként kérik számon tőlük. Te is így látod?

A román beszélt nyelvként tényleg nehéz, de az érettségin megkövetelt szintre felkészítenek az iskolában. Az osztálytársak közül akik gyengébbek voltak románból, azok is jól teljesítettek. Az alapot, a szókincset tehát az iskolában meg lehet tanulni, így megfelelő környezetben, egy kis csiszolással a kommunikációval nem lehet gond.

Persze hátrány, hogy több a magyar diákok számára a próba, de csak amiatt szerintem, mert kevesebb idő jut más vizsgára.

Mit javasolsz azoknak, akik hamarosan tizenkettedikesek lesznek?

Hogy kezdjék el időben a felkészülést az érettségire, mert láttam, mennyire ki vannak készülve azok, akik a vizsgák előtt szöktek neki a tanulásnak. Nem éri meg.

Továbbtanulási preferenciák?

Kolozsváron a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen a magyart szeretném az orosszal, komparatisztikával párosítani.

Orosszal?

Igen, nagyon szeretem az orosz irodalmat. Amikor elolvastam az első orosz regényemet, Mihail Bulgakovtól a Mester és Margaritát, történt bennem valami: olyan vonzalom alakult ki az orosz irodalom iránt, amelynek nem tudok ellenállni.

Akkor nem pragmatikus okokból döntöttél az orosz mellett.

Sokan említették, hogy megéri oroszt tanulni, mert kamatoztatni tudom majd a kereskedelemben, de mint már említettem, nem ez volt az elsődleges indok.

(Itt olvashatja Kósa Johannával készül interjúnkat, aki Hargita megyében a magyar nemzetiségű diákok közül a legjobb érettségi eredményt érte el.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?