Tíz börtönben lázadoznak a rabok, Csíkszeredában könnygázt vetettek be

Szerda délután már tíz börtönben tiltakoztak a fogva tartási körülményekkel elégedetlen rabok. Kiderült, hogy kedden Csíkszeredában könnygázt is be kellett vetni az elítéltek lecsillapítására.

A börtönigazgatóság szerda délben még arról számolt be, hogy nyolc büntetés-végrehajtási intézetben tört ki kisebb lázadás. Délután azonban további két börtönre terjedt át a tiltakozáshullám. Besztercén néhány rab felmászott az fegyintézet tetejére, és üvegekkel dobálta az őröket. A rahovai börtön több lakója pedig éhségsztrájkba kezdett.

Az érintett börtönök többségében éhségsztrájkkal tiltakoznak a fogva tartási körülményekkel elégedetlen rabok, és kisebb rendbontások is történtek. Iași-ban szerdára virradóra a börtönőröknek könnygázt is be kellett vetniük, hogy lecsillapítsák a dühöngő elítélteket, akik azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a cellájukat. Botoșaniban egyes rabok felmásztak a büntetés-végrehajtó intézet tetejére.

A börtönigazgatóság közlése szerint Csíkszeredában szerdán 81 rab csatlakozott az éhségsztrájkhoz. Kiderült azonban, hogy a csíkszeredai börtönben szerda hajnalban könnygázt is be kellett vetni az elítéltek lecsillapítására. A fegyintézet szóvivője a Székelyhonnak elmondta, erre azért volt szükség, mert tizenöt rab elbarikádozta magát az egyik cellában, és azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a helyiséget, amelyben tartózkodtak.

A hírtelevíziók is hergelik a rabokat?

Raluca Prună igazságügyi miniszter korábban felvetette annak a lehetőségét, hogy bizonyos bűncselekményekért amnesztiát rendeljenek el, hogy így csökkentsék a börtönök zsúfoltságát. A Hotnews.ro hírportál szerint két hírtelevíziónak az amnesztiát szorgalmazó médiakampánya is hozzájárult a tüntetés elterjedéséhez. Az egyik közülük az az Antena 3, amely a 2014-ben korrupció miatt jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu üzletember és egykori befolyásos politikus családja tulajdonában van.

Ismert, hogy Romániában túlzsúfoltak a börtönök, az Emberi Jogok Európai Bírósága többször elítélte Bukarestet emiatt. Az ombudsman is közzétett tavaly decemberben egy jelentést, amelyben megállapította, hogy a fogva tartási körülmények sok kívánnivalót hagynak maguk után. A cellák túlzsúfoltak, van, ahol egy rabra csak két-három négyzetméter hely jut. Az orvosi ellátás sem megfelelő, emellett a rabok egy része a börtönben különböző erőszakos cselekményeknek az áldozata.

Kapcsolódók

Kimaradt?