Székely huszár előtt tiszteleg a Nemzeti- és Székely Vágta

Huszárfelvonulással, a székely lobogó felvonásával és a versenyzők bevonulásával, majd fogadalomtételével kezdődött a 6. Székely Vágta a Maksa közelében lévő Óriáspince-tetőn. A hivatalos megnyitón a Nemzeti Vágta részéről Nagy József, hagyományőrző huszártiszt bejelentette: a Nemzeti Vágta történetében idén először a versenyek vezéralakja egy székely hős, az 1848-49-es szabadságharc huszárezredese, Kiss Sándor.

Péntek este vette kezdetét a Székely Vágta, a szombati hivatalos megnyitóval a futamok is elstartoltak. Az ünnepélyes megnyitó a székely zászló felvonásával kezdődött, amelyben a 15. Csíkszéki Mátyás Huszárezred huszárai működtek közre, Jani András hagyományőrző főhadnagy vezetésével. Ezután a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárai vonultak be, Dr. Kádár László hagyományőrző huszárőrnagy vezetésével.

A Székely Vágta anyarendezvénye, a Nemzeti Vágta minden évben vezéralakot választ. A budapesti verseny 9. kiadásán a versenyek vezéralakja egy székely hős lesz, az 1848-49-es szabadságharc huszárezredese, Kiss Sándor – erősítette meg Dr. Nagy József, hagyományőrző huszártiszt, aki a Nemzeti Vágta részéről tolmácsolta a gondolatokat.

„Kiss Sándor székely katonacsaládból származott, édesapja is határőr őrnagy volt, s ő is fiatalon csatlakozott a sereghez. 1848-49-ben Bem tábornok mellett mint a 11. Székely Huszárezred tisztje, majd vezető ezredese végigküzdötte az Erdélyt felszabadító hadjáratot. Személyes vitézsége és kiváló parancsnoki képességei nem csak  mint ezredest emelték a harcoló katonák élére. Ma nem kíván tőlünk hőstetteket az élet, de Kiss Sándor teljes elköteleződését a közösség iránt, feltétlen odaadását társai felé, követendő példaként mutatja nekünk is. Ebből az egymás felé forduló figyelemből születik meg egymás elfogadása, egymás tisztelete. Ebből a másik felé forduló figyelemből, a másik megismerése által születik meg a szeretet” – fogalmazott a huszártiszt.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke beszédében annak adott hangot, hogy egyre több lovasünnep szerveződik a térségben, „ami azt jelenti, hogy a székely nemzet nem felejtette el azt az állatot, amely történelme során mindig a székelység mellett volt”. A Székely Vágta résztvevőit a szeptemberi Székelyföldi Lovasünnepre invitálta.

„A Székely Vágta praktikus célja, hogy Székelyföld legjobb lova és lovasa megnyerje Budapesten a Nemzeti Vágtát” – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Hat év telt el az első Székely Vágta megszervezése óta. Az elmúlt hat év során más területek is virágzásnak indultak a vágta hatására: a hagyományőrző huszárok száma ugyanúgy megnövekedett Háromszéken, ahogy a klasszikus magyar lovaglást űző egyesületek vagy vállalkozások száma” – fogalmazott a megyetanácselnök.

Tamás Sándor azt is megfogalmazta, hogy nemzetpolitikailag miért fontos az esemény: „Kell legyen a Földön egy olyan hely, ahol mi vagyunk a legfontosabbak, a mi ügyeink a legfontosabbak, ahol mások minket meg nem előzhetnek. Ez a hely a Székelyföld, azon belül pedig itt állunk ezen a helyen, az Óriáspince-tetőn, a székely zászló lobogásában árnyékában, és nyugodtan mondhatjuk, hogy azt, amit hét évvel ezelőtt megálmodtunk, azt megszerveztük, létrehoztuk. Ugyan így vagyunk Székelyföld területi autonómiájával is: ami nincs, de lesz, az van. Mert ott van a gondolatunkban, ott van a szívünkben”.

A Székely Vágta a Góbé Futam előfutamaival folytatódott.

 

Fotók: Dobre Lehel

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?