Borboly: az oktatási rendszer felelős a képességvizsgák gyenge eredményeiért

A gyökeres módosításokra szoruló oktatási rendszer hiányosságaival magyarázható a Hargita megyei diákoknak a képességvizsgákon nyújtott gyenge vizsgaeredménye – vélekedik Borboly Csaba.

A Hargita megyei tanácselnök szerint a magyar közösség nem engedheti meg magának azt, hogy évente megdöbben a gyenge eredményeken, pár nap múlva pedig ismét elfelejtse azt. Boroly azt mondja: a gyenge jegyekre fel kell hívni a kormány figyelmét is annak érdekében, hogy gyökeres változások legyenek a rendszerben, mivel „nem csak Hargita, hanem más megyékben is gyengén teljesítettek a diákok ”.

A tanácselnök szerint a magyar diákok román nyelvoktatási módszerei sürgős módosításokra szorulnak, ezt a román vizsgákon sikeresen teljesítő gyerekek alacsony aránya indokolja.

„Múlt évben alig 55,62 százaléka vizsgázott sikeresen román nyelvből, az idén pedig ez az arány alig 51,7 százalék, Hargita megye ezzel az utolsók mögött kullog” – mondta Borboly. Hozzátette: egy szakértői jelentésük szerint a román nyelv oktatásának módozataival sem a szülők, sem pedig a pedagógusok nincsenek megelégedve.

Az idei vizsgákon országos szinten a diákok 67,55 százaléka ért el ötösnél nagyobb eredményt, tavaly ez az arány 73,55 százalék volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?