Módosul jövőre sofőrvizsga: filmezik az ügyetlenkedésünket

A sofőrvizsgára vonatkozó KRESZ-előírásokat is módosítja a hivatali ügyintézést leegyszerűsítő sürgősségi kormányrendelet – emlékeztetett pénteken a román sajtó.

A jogszabály leegyszerűsíti a gépjárművezetői jogosítvány megszerzését, illetve nagy mértékben kiküszöböli a korrupció lehetőségét a sofőrvizsgákon. Így például előírja, hogy a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgáról (KRESZ-tesztről) videófelvétel, a gyakorlati vizsgáról pedig videó- és hangfelvétel is készül.

Természetesen vannak kivételek is. Mivel technikailag kivitelezhetetlen, nem készül videó- és hangfelvétel az AM, A1, A2 és A kategóriájú járművek (motorkerékpár, moped stb.) vezetői engedélyének megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgáról.

A sürgősségi rendelet pontosítja azt is, hogy a hang- és képanyag rögzítéséhez szükséges felszerelést a gépjárművezetői jogosítványokat kiállító belügyminisztériumi szerv biztosítja. A felvételeket a törvény által aláírt feltételek között, a személyes adatok védelmét biztosítva tárolják.

Az autós tanoncok számára könnyítést jelent, hogy a sofőrvizsga kérelmezéséhez szükséges erkölcsi bizonyítványért nem kell többé bélyegilletéket fizetni. Ugyanakkor a vizsgadíjat interneten (banki átutalással, internet bankinggel) is ki lehet fizetni a megyei prefektúrák megfelelő folyószámláira.

A sürgősségi rendelet intézkedései a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után egy évvel, azaz jövő év július elsején lépnek életbe – emlékeztet a Digi24.

Kapcsolódók

Kimaradt?