Végleges eredmények a kisérettségin: Székelyföld is rosszabbul szerepelt, mint tavaly

Hargita, Kovászna és Maros megyében is jóval kevesebb nyolcadikosnak sikerült idén az kisérettségije, mint tavaly - derül ki a 2016-os képességvizsga végleges eredményeiből.

Az óvások előtti 2015-ös adatokhoz képest idén Hargita megyében közel 6 százalékkal alacsonyabb az átmenési arány, Maros megyében közel 7, Kovászna megyében 7,4 százalékkal.

De az olyan magyarok lakta megyékben is kevesebb diáknak sikerült idén a képességvizsgája, mint Máramaros, Szatmár, Szilágy, Bihar, Kolozs, Fehér, Arad, Temes, Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó. A jelenség az ország szinte minden megyéjére érvényes: tavaly a fellebbezések előtti eredmények szerint a nyolcadikosok 79,3 százaléka kapott átmenő jegyet a képességvizsgán, idén az óvások előtt ez az arány 75 százalék volt, a végső eredmények szerint 75,10 százalék.

Idén 21 277 diák fellebbezett, a legtöbben (11 935 tanuló) román nyelv és irodalomból, illetve matematikából (8 900 diák). A kisebbségek anyanyelvi próbájának eredményét összesen 392 diák óvta meg.

Az óvások után Hargita és Maros megyében változatlan maradt az átmenési arány, Kovászna megyében 0,2 százalékkal javult. Az eredmény szintén módosult az olyan megyékben, mint Szilágy, Fehér, Szeben, Brassó - 0,1 százalékkal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?