Több mint 600 biciklivel indítanának kerékpárkölcsönzőt Aradon

Közösségi kerékpárkölcsönzőt hozna létre az aradi helyhatóság. A tömegközlekedésben használatos – még bevezetés előtt álló – chipkártyával lehet majd bérelni a kétkerekű járműveket.

A nyugat- és közép-európai városokat követő Marosvásárhely, Kolozsvár és Temesvár szolgáltatta a példát az aradi polgármesteri hivatalnak, hogy biciklire „ültesse” a lakosságot. Egy tervet már ki is dolgoztak a túlmotorizált városban a környezetkímélő közlekedési alternatívára, a helyi tanács a választások előtti legutóbbi ülésén el is fogadta a több mint 600 bicikli beszerzéséről szóló projektet.

Mindennek előzménye, hogy tavaly több mint 130 kilométernyi kerékpárutat építettek Aradon. Bár sok kritika érte a biciklisávokat, amelyek sok helyütt a gépkocsiforgalom miatt használhatatlanok, már így sokan váltottak két kerékre. „Kialakítottunk 88 pihenőhelyet a kerékpárutak mentén, és 16 kompresszort is felszereltünk, ahol fel lehet fújni a bicikligumikat. Igyekszünk, hogy minden adott legyen a kerékpározáshoz” – magyarázta Bognár Levente aradi alpolgármester (még a szerdai baleset előtt adott nyilatkozatában).

Szerinte kerékpárkölcsönzés terve illeszkedik a város hosszú távú környezetvédelmi és közegészségügyi stratégiájába, ugyanis mint köztudott, Arad pályázik a 2018-as Európa Zöld Fővárosa címre. „Egy életforma kell kialakuljon, egy szemléletváltásnak kell végbemennie ahhoz, hogy elérhessük azt, amit nagy európai városokban meg tudtak valósítani, hogy kitiltsák a gépjárműveket a belvárosból. Erre kell törekednünk, hogy csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást és egészségesebb környezetet teremtsünk” – folytatta az elöljáró.

A városi kerékpárkölcsönzőből egy elektronikus pontrendszerrel lehet bérelni a kétkerekű járműveket. Ugyanez lesz használatos a tömegközlekedési eszközökön a jegy- és bérletvásárláshoz. Összesen 14 biciklidokkot alakítanak ki, kerékpárok számát pedig az igény szerint határozzák majd meg. Az első lépésben 210, utána 200, s ha igény lesz rá, újabb 200 bringát vásárolnak majd.

A terv megvalósításához meg kell találni még a forrást, és a közbeszerzés, no meg a kivitelezés is eltarthat egy-két évet. Az aradi városvezetés bízik benne, hogy európai uniós finanszírozást kap majd a környezetkímélő hatás mellett idegenforgalmi vonzerővel is bíró kerékpár-kölcsönzés megvalósítására.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?