Nem ad teret az egyház a Márton Áron-rockopera csíksomlyói bemutatásának

Cúsztatásnak nevezte a csíksomlyói kegytemplom igazgatója, hogy a ferences rendház „betiltotta” volna az Isten küldötte Márton Áron című rockopera bemutatását a csíksomlyói nyeregben, mint ahogy azt a rockopera szerzője, G. Nagy Ilián a közösségi oldalalakon terjeszti.

Betiltották Márton Áront! – adta hírül G. Nagy Ilián, az Isten küldötte Márton Áron című rockopera szerzője a Facebookon. „Értesítjük az érdeklődőket , hogy a Márton Áron rockoperát augusztus 14- én Csíksomlyón betiltották” – írja a közösségi oldalon. 

A Székelyhon írása szerint Urbán Erik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója szerint a „betiltották” kifejezés csúsztatás, valójában a ferences rendház – a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség álláspontját figyelembe véve – nem ad engedélyt a tervezett helyszínen a rockopera bemutatására, amelyet augusztus 14-re terveztek.

Potyó Ferenc érseki helynök a Székelyhon érdeklődésére elmondta, a művet áttanulmányozták, és úgy vélik, hogy összeegyeztethetetlen Márton Áron egyéniségével, karakterével, lelkiségével, ahogyan megformálták.

„Az érsek úr nem vállalta sem a fellépést, sem azt, hogy ott legyen. Kérte, hogy a neve ne szerepeljen a műben. A posztulátor kifejtette a véleményét, nem vállalta a védnökséget. Természetesen mi nem fogunk semmilyen ellenkampányt folytatni sem a szerzők, sem az alkotás ellen, viszont nem tudunk vele azonosulni, nem tudjuk felvállalni ezt a művet. Egy olyan megszentelt helyen, ahol évente százezrek imádkoznak, búcsút nyernek, nem is tudunk egy ilyen, Márton Áront nem hitelesen bemutató mű bemutatásához hozzájárulni. Tovább aztán ezzel mi nem foglalkozunk” – fejtette ki az érsekség álláspontját a helynök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?