Magyar nyelvű képzőművészeti egyetemet létesítenek Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön készülnek létrehozni a magyar nyelvű képzőművészeti egyetemet, amely számára egy impozáns városközponti épületet, a jelenlegi TBC-kórház ingatlanát szerezné meg és újítaná fel az önkormányzat.

Antal Árpád polgármester szerdán a Kórház és a Vasile Goldiș utcák kereszteződésében a jövendőbeli képzőművészeti egyetem székháza előtt tartott közös RMDSZ-MPP sajtótájékoztatón elmondta: tervezik, hogy a TBC-kórház épületét a város számára megszerezzék a háromszéki önkormányzattól, az ingatlant uniós pályázatból és kormányforrásokból újítanák fel, és ott rendeznék be a Sapientia Erdélyi magyar Tudományegyetem képzőművészeti karát.

A székelyföldi magyar nyelvű képzőművészeti egyetem ötlete Ütő Gusztáv sepsiszentgyörgyi képzőművésztől, a Partium Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékének adjunktusától származik, aki a szerdai sajtótájékoztatón rámutatott: a sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi művészeti líceumokból Nagyváradig kell menjenek egyetemre a diákok, ha magyar nyelven akarnak tanulni és egy egyrészt sok pénzébe kerül a székelyföldi szülőknek.

Sepsiszentgyörgy fontos művészeti központtá vált, itt működik az Erdélyi Magyar Művészeti Központ (EMÜK), a Lábas Ház, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, a Székely Nemzeti Múzeum, a Gyárfás Jenő képtár és Míves Ház, és ezek mellett az Erdélyi Székely Művészeti Egyetem (ESZME) létrehozása révén egy hiányzó láncszem valósul meg.

Ütő Gusztáv elmondta: tervei szerint Sepsiszentgyörgyön hat tanszék létrehozását tervezik, így lesz festészet, szobrászat, művészettörténet, építészet történet, építészet és tájépítészet. A sepsiszentgyörgyi képzőművész, egyetemi oktató rámutatott, hogy a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékén öt sepsiszentgyörgyi tanár dolgozik, ő kilenc éve, kéthetente ingázik, naponta tíz órát Nagyváradra.

A nagyváradi egyetem képzőművészeti kara diákjainak mintegy 80 százaléka Székelyföldről származik. Ütő Gusztáv szerint a sepsiszentgyörgyi egyetem létrehozása hozzájárulna a székelyföldi diákok megtartásához, hiszen kilenc év alatt azt tapasztalta, hogy a tehetséges fiatalokat elszippantja Nagyvárad, majd tovább löki őket nyugatra.

Ingatlancserére volna szükség

A sepsiszentgyörgyi képzőművészeti egyetemnek szánt épület jelenleg a Kovászna megyei tanács tulajdonában van, de ingatlancserét terveznek, így a város a Háromszék Táncegyüttes székhelyéül szolgáló új stúdió épületét adná cserébe a műemlék épületért.

A képzőművészeti egyetemnek szánt ingatlanból ki szeretnék költöztetni a TBC kórházat, mivel az Egészségügyi Minisztérium is jelezte, hogy az nem felel meg az egészségügyi ellátás szempontjainak, viszont műemlék épületet nem is tudnak átalakítani. Antal Árpád szerint a TBC kórház számára egy új ingatlant építenének a megyei sürgősségi kórház területén. A polgármester szerint tervezik azt is, hogy TBC kórházzal szemben, az út túloldalán lévő volt fogorvosi rendelők helyébe egy új, modern könyvtárat építenének, oda költöztetnék a Bod Péter megyei Könyvtárat.

Kimaradt?