FRISSÍTÉS: Kató Béla a Mikó-ügyről: készek vagyunk újrakezdeni a harcot

FRISSÍTVE: Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, miután az illetékes bukaresti restitúciós bizottság kedden szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét - tájékoztatta az MTI-t Laczikó Enikő államtitkár-helyettes, aki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal (EKH) képviselőjeként tagja a héttagú testületnek. Kató Béla református püspök közleményben jelezte, az egyház a végleges döntést várja, hogy megfellebbezhesse azt a brassói táblabíróságon.

Laczikó Enikő államtitkár-helyettes közölte: a héttagú testületben egyedül ő támogatta az épület visszaadását, a bizottság többi hat tagja ellene voksolt.

A restitúciós bizottságban azért került ismét terítékre a Mikó-ügy, mert a székelyföldi kollégium korábbi visszaszolgáltatását a ploiesti-i táblabíróság 2014-ben szabálytalannak minősítette és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, megsemmisítetve a református egyház tulajdonjogát.

FRISSÍTÉS: A restitúciós bizottság döntéséról Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szerdán az alábbi nyilatkozatot adta ki:

2016. május 31-én újabb fordulópontjához érkezett a Mikó-ügy. A bukaresti restitúciós bizottság visszautasító döntése nem meglepetés, ismerve e jogsértés előzményeit. A bizottsági tagok többsége nem vállalta fel a helyes döntés felelősségét, mert a valóságnak megfelelő és jogszerű döntésért korábban egy másik hasonló bizottság tagjait a büntetőbíróságon alaptalanul elítélték. Az összetett jogi kérdések megoldását a jelenlegi bizottság így az igazságszolgáltatásra ruházta.

Egy héttel ezelőtt, a Református Egység Napján a Kárpát-medence reformátussága egy akarattal jelentette ki, hogy „szilárdan hiszünk Istenben, aki az ő református egyházát dicsőségének, győzelmének és megváltó tettének színhelyévé tette, így az ő református magyar népét is; és azt a seregét soha el nem hagyja. Hiszünk abban, hogy a keresztyén Európa és a magyar nemzet jövendője az Isten kezében van, s ebben a kézben jó helyen van. Nem félünk és nem kételkedünk…”

Az Erdélyi Református Egyházkerület fenntartja eddigi érveit. Minden lehetséges jogi eszközzel azon leszünk, hogy igazunkat újra és még jobban bebizonyítsuk. Várjuk a restitúciós bizottság hivatalos értesítését, és készek vagyunk a brassói ítélőtáblán újrakezdeni a harcot.

Veress Emőd jogász, az egyház jogi képviselője - aki Ballai Zoltán egyházkerületi tanácsossal együtt április 21-én vett részt a restitúciós bizottság ülésén - a magyar közmédiának nyilatkozva korábban elmondta: a 2014-es büntetőjogi ítélet után a restitúciós eljárás visszakerült korábbi állapotába, vagyis most ismét arról kell döntenie az államnak, visszaszolgáltatja-e a református egyháztól a kommunizmus idején elkobzott iskolaépületet. A jogász rámutatott: nemcsak az egyházjogi érvek, hanem az állam két világháború közötti, az egyház tulajdonjogát elismerő megnyilvánulásai is igazolják azt, hogy a telekkönyvben szereplő "evangélikus református Székely Mikó Kollégium" valójában az iskolát most visszaigénylő Erdélyi Református Egyházkerület egyik önálló jogi személyiség nélküli oktatási struktúrája volt. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?