Kétszázan tüntettek Beke Istvánék mellett Kézdivásárhelyen

Mintegy kétszázan vettek részt vasárnap Kézdivásárhelyen Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal szolidarizáló tüntetésen. A Gábor Áron szobránál tartott egy órás demonstráción nem történtek incidensek – számolt be az Agerpres.

A tüntetést a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és az EMNP ifjúsági szervezete, Minta szervezte, és részt vett rajta Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke is. Jelenlétét a politikus a hírügynökségnek azzal indokolta, hogy ártatlannak tartja a HVIM két erdélyi vezetőjét, akiket tíz napja állítottak merényletkísérlet vádjával bíróság elé.

„Azért gyűltünk össze, hogy szabadon bocsátásukat kérjük. Az ellenük felhozott vádak alaptalanok és elképesztőek. A Colectiv-tragédiának több tucat halálos áldozata volt, és a felelősök szabadlábon vannak. Beke Istvánéknak nem volt egyetlen áldozatuk sem, még fogdában sínylődnek” – nyilatkozta az MPP politikusa.

Mint ismert, a decemberben letartóztatott Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják. Az ügyészek állítása szerint Szőcs utasítására Beke házilag próbált robbanószerkezetet összeállítani, amelyet a román nemzeti ünnepen készült felrobbantani Kézdivásárhelyen. A hatóságok petárdákat találtak a HVIM tagjainál végzett házkutatások során.

A Maszol hétfőn közzétette a vádiratot. E szerint gyilkoló erejű bombát lehetett volna gyártani azokból a petárdákból, amelyeket Beke Istvánéknál találtak a nyomozók. Ugyanakkor az ügyészek szerint egy földgázvezeték felrobbantását is tervezték a Hatvannégy HVIM vád alá helyezett erdélyi vezetői.

Kapcsolódók

Kimaradt?