Melegházasság: aláírásokat gyűjtenek az LMBT-közösségért

A melegek polgári házasságának lehetőségét alkotmányban megtiltani nemcsak morálisan, hanem jogilag sem igazolható - olvasható abban a petícióban, amely a romániai LMBTQ-közösségért áll ki.

A petíciót, amelyet közel ezer neves romániai - köztük magyar - személyiség támogat, annak kapcsán fogalmazták meg, hogy beterjesztette a szenátushoz hétfőn a polgári melegházasság tiltását alkotmányos szintre emelő kezdeményezést a Koalíció a családért elnevezésű, egyházi vonatkozású civil szervezet.

A kezdeményező csoport azt szorgalmazza: foglalják az alaptörvénybe, hogy „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul". A jelenlegi alkotmány „házasulandó felek" önkéntes elhatározásával alapított családról beszél. A polgári kezdeményezéshez fél év alatt a szükséges félmilliónál hatszor több, mintegy hárommillió támogató aláírás gyűlt össze, amelyeket hétfőn teherautóval szállítottak a szenátus épületéhez. Az alkotmánymódosításhoz kétharmados parlamenti többség, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges.

A csütörtökön indított petíciót 11 óra 38 percig 389-en írták alá.

Romániában a polgári törvénykönyv tiltja nemcsak a melegházasságot, hanem a regisztrált élettársi kapcsolatot is úgy a heteroszexuálisok, mint a homoszexuálisok számára.

Cernea: a kezdeményezés alkotmányellenes

Remus Cernea képviselő, aki sokadjára nyújtotta be regisztrált élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénytervezetét a parlamentbe, Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a Koalíció a családért kezdeményezése alkotmányellenes.

Egyrészt sérti az alkotmányt 151. paragrafusát, amely kimondja: nem módosítható az alaptörvény akkor, ha a javaslat alapvető szabadságjogokat sért. Másodsorban a 148. cikkely szerint az Európai Uniós szabályozás felülírja a hazai törvényeket, ha azok szembemennek az uniós normákkal. Emiatt az európai emberjogi bíróság már elítélte Görögországot és Olaszországot, mert nem ismerte el az azonos nemű párok jogait. A két ország nemrégiben rendezte is ezt a kérdést: az olasz parlament május 11-én szavazta meg a melegházasságot, Görögországban pedig idéntől bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek a melegek.

Az Európai Unióban a melegek jogait csak Bulgária, Románia, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Lettország nem rendezte. Itt nézheti meg, melyik uniós országban házasodhatnak a melegek, és hol élhetnek regisztrált élettársi kapcsolatban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?