Angyalvárás: egyelőre pang az erdélyi fenyőpiac

Nem rohamozták még meg a fenyőrárusokat az erdélyi fenyőpiacokon, az árusok közvetlenül karácsony előtt számítanak az üzlet fellendülésére. Az árak Marosvásárhelyen 30, Csíkszeredában 40 lejnél kezdődnek, a dúsabb, magasabb fáért elkérik a 150 lejt is. Idén nőt a cserepes fenyő iránti kereslet.

Marosvásárhelyen a Görgény-völgyéből, a felső-Maros mentéről, Hargita, illetve Suceava megye különböző vidékeiről hozták a karácsonyfának való fenyőt a város piacaira. Az eladók elégedetlenek, panaszkodnak, nem indult még be a vásár – mondják.fenyofa ae 02

„Még csak nem is sétálnak erre az emberek, hogy legalább lássák, mit kínálunk eladásra” – mondta érdeklődésünkre az egyik árus, aki szerint az idei fenyőidény minden eddiginél rosszabb lesz, részben azért, mert az embereknek jóval kevesebb a pénzük, részben, mert divatba jött a műfenyő, amelyet a bevásárlóközpontokban egyre többen keresnek.

A piacokon ezüstfenyő kapható, amelyeknek az ára, mérettől függően 30-100 lej között változik, a két-két és fél méter magas fa 150 lej. „Az a baj, hogy meg sem kérdezik, hogy mennyibe kerül egy fa” – mondta egy másik árus.

„Van még rá idő”

A Dacia piacon fenyőt áruló toplicaiak elmondták, a városban az a legrosszabb piac, egy régi lakónegyed közepén, ahol zömében nyugdíjasok élnek, akiknek amúgy sincs pénzük karácsonyfára, legfeljebb utolsó nap, a gallyakat keresgélik az asztalok között. „Sajnos a nagypiacon már nem találtunk helyet, itt meg csak ácsorgunk” – mondta az árus.fenyofa ae 01

A piacon vásárló Hajdú Viktória érdeklődésünkre azt mondta, még nem veszi meg a karácsonyfának való fenyőt, mert még van ideje rá és abban reménykedik, hogy a szenteset előtt valamivel olcsóbban juthat hozzá. „Egyelőre az élelmet veszem meg, a vacsorának valót, aztán ha jut pénz, fenyő is lesz” – mondta.

Sokan a műfenyő mellett döntenek, olyanok is, akik elvből elítélik a mű dolgokat. Tamás Réka például már második éve műfenyőt díszít, mert, mint mondja, nem ad ki pénzt arra, hogy kivágjanak egy szép fenyőt arra a néhány napra, másrészt meleg van a lakásban, hamar elkezdi hullatni a leveleit.

Csíkszereda: nem nagy még a kereslet

Nem nagy még a kereslete angyaljárás előtt néhány nappal Csíkszereda központi piacán a karácsonyfáknak, hétfő délután csak két árus kínálta portékáját. Nagyjából minden ötödik járókelő áll meg egy rövid mustrára.karacsonyfa csikszereda

Az árak 40 lejnél kezdődnek, ezért a pénzért körülbelül egy méter magas fát lehet vásárolni. A legdrágább fa 150 lej, ez körülbelül két méter magas. Kérdésünkre, hogy nem drágák-e kissé, válaszul felsorolják a költségeket: kitermelés, benzinköltség, fácskánként 15 lej kivágási engedély, és mindehhez hozzájön az a napi 30 lejes illeték, amit a helyért fizetnek a piacon. Nem beszélve az munkadíjukról, ugyanis csak eladók, nem tulajdonosai az erdőnek, ahonnan a fák származnak.

Hétfőn körülbelül 10-15 darabot adtak el, de remélik, hogy karácsony közeledtével megugrik a kereslet. Előfordulhat, hogy az árak esni fognak, mondja egyikük, de hozzáteszi, a minőségi fákat általában már az elején elviszik, a végére a silányabbak maradnak, ezt valószínűleg olcsóbban adják majd.

"Nem drága, mert ha azt vesszük, hogy valaki mennyi pénzt költ el szivarra, abból a pénzből kijön két nagyobb karácsonyfa, a 150 lejesből. Nem értem, hogy egyesek napi két csomag cigarettára költenek, de a karácsonyfát drágállják" – mondja egyikük, hozzátéve, azért akad olyan vevő is, aki alkudozás nélkül kifizeti a legnagyobb fának is az árát.karacsonyfa csikszereda 02 HSZI

Jól fogy a cserepes fenyő

A városi piac melletti virágüzletben egyelőre még nem kaphatók cserepes fenyők és az eladónő még abban sem biztos, hogy karácsonyig kerül-e az üzletükbe élő fenyőfa. Szerinte a kertészeteknél érdemes érdeklődni, náluk általában mindig van, mondja.

Pápay Botond kertészmérnök, a székelyudvarhelyi Fakopáncs kertészettől érdeklődésünkre elmondta, hogy idén kissé alábecsülték a cserepes fenyők iránti várható keresletet. Alig néhány napja forgalmazzák, máris több mint harminc kelt el a földlabdával árult ezüstfenyőből.

A szakember elmondta, ez a fa nem olyan illatos ugyan, mint a jegenyefenyő, vagy a luc, azonban látványban túltesz rajta, ugyanis tömöttebb, a színe is szebb. Mérettől függően 120-150 lejbe kerül egy-egy 100-120 cm magas fácska. Hátránya, hogy nem lehet megvárni vele a papot, hogy megszentelje, azonban előnye, hogy tavasszal, de akár télen is kiültethető a szabadba, nem a kukában végzi, mint vágott társai.

Egy dologra kell vigyázni: sokáig nem szabad bent tartani. Legjobb, ha csak karácsonyra viszik be a szobába, majd 1-2 nap múlva újra kikerül a házból, nehogy beinduljon a nedvkeringése és megfagyjon, mikor újra a szabadba kerül.

Kimaradt?