Nem hisz a vádiratnak, szolidarizál a HVIM-esekkel három ifjúsági szervezet

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Minta ifjúsági szervezet vezetői közös csíkszeredai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy újabb tüntetést tartanak vasárnap Kézdivásárhelyen a merényletkísérlettel vádolt Beke Istvánnal és a felbujtással vádolt Szőcs Zoltánnal való szolidaritásuk kifejezésére.

A hétfői csíkszeredai sajtótájékoztatóról a Krónika című napilap számolt be másnap. Az ifjúsági szervezetek képviselői szerint a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) által összeállított, a Maszolon részletesen közölt vádirat teljes mértékben valótlan állításokon alapul.

„Ha hagyjuk, hogy közösségünk tagjait meghurcolják valós indokok nélkül, akkor visszatérünk a huszadik század sötétebb pillanatait idéző módszerekhez” - fogalmazott Sorbán Attila Örs, az EMI országos elnöke.

Mint írtuk, az ügyészség múlt szerdán iktatott vádiratában a DIICOT arra kéri a bíróságot, hogy nyilvánítsa fasiszta, rasszista és xenofób szervezetté a Romániában jogi személyiséggel nem rendelkező HVIM-et, valamint a Romániában is bejegyzett Szent László Serege Egyesületet. A portál megállapította: az ügyészek a közvélemény érzelmeire is hatni próbáltak azzal, hogy folyamatosan a vádlottak román- és Románia-ellenességét, és Nagy-Magyarország visszaállításának a veszélyét hangoztatják.

A decemberben letartóztatott Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják. Az ügyészek állítása szerint Szőcs utasítására Beke házilag próbált robbanószerkezetet összeállítani, amelyet aromán nemzeti ünnepen készült felrobbantani Kézdivásárhelyen. Az ügyészek petárdákat találtak a HVIM tagjainál végzett házkutatások során.

A székelyföldi terrorvád miatt decemberben estéről estére, majd januárban heti egy alkalommal tömegek vonultak az utcára Kézdivásárhelyen, az őrizetbe vettekkel szolidaritásukat, a román hatóságok eljárásával szemben pedig bizalmatlanságukat fejezvén ki. Kisebb utcai megmozdulásokat Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Gyergyószentmiklóson is tartottak.

Kapcsolódók

Kimaradt?