Civil kávézó, utcazene-fesztivál és futóverseny a 14. Civil Szervezetek Vásárán

Az együttműködést és a fenntartható fejlődést hangsúlyozza az idei, 14-ik alkalommal sorra kerülő Civil Szervezetek Vására május 20-21-én, pénteken és szombaton Marosvásárhelyen, ahová a szervezők mindenkit várnak, gazdag programmal, érdekes rendezvényekkel. A programot egy szerdai sajtótájékoztatón ismertették.

Május 20-án, péntek délután 4 órai kezdettel a Bernády Házban megnyitják a Civil kávézót, amelynek az idén Élni....egyszerűen jó! a mottója. Ezzel arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy milyen hozadéka van, ha a civil szervezetek kapcsolatba lépnek egymással és együttműködnek a jobb társadalom, a fenntartható fejlődés érdekében. A témában Hajdú Zoltán, a Fókusz Öko Központ igazgatója és dr. Ramona Rațiu egyetemi tanár tart interaktív előadást, a partnerségek fontosságáról Koreck Mária beszél.

Május 21-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a tulajdonképpeni vásár, ahol a civil szervezetek bemutatkoznak, interaktív eseményeket tartanak, színes programmal várnak fiatalt és időst egyaránt. Az idén első alkalommal szervezik meg az utcazene-fesztivált, ahol valamennyi zenész résztvehet, nem kell bírságtól tartania senkinek, részese a zenélés is a civil vásárnak. Marosvásárhelyen ugyanis a közösségi rendőrség szigorúan bünteti azokat, akik – még –mernek a nyílt utcán zenélni, énekelni.

Koreck Mária biztosította a résztvevőket, azokat, akik ezután jelentkeznének, hogy ez esetben nem lesz büntetés. A civil futóverseny érdekében a főteret lezárja a rendőrség a gépkocsiforgalom elől, 13 és 15 óra között a futóké a tér, óvodásokat, iskolásokat, felnőtteket várnak, bárki jelentkezhet és kipróbálhatja magát.

Koreck Mária ötletgazda, szervező, elmondta, egyre inkább a marosvásárhelyi alapítványok és egyesületek részvételére lehet számítani, a megyében működő civil szervezeteknek ugyanis kevés az anyagi lehetőségük arra, hogy egy ilyen rendezvényen megjelenjenek, ugyanis utazni kell, szállítani, felkészülni.

„A kis szervezeteknek erre egyre kevesebb az energiájuk, a nagyokat pedig kevésbé érdekli, hiszen olyan háttérrel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a saját programjaik megszervezését” – mondta Koreck, aki így is számít a marosvásárhelyi lakosság részvételére, arra, hogy sokan bekapcsolódnak az eseményekbe.

Az idei civil vásár szervezői: Divers Egyesület, Alpha Transilvana Alapítvány, Maros Közösségi Alapítvány együttműködve a Mâini Unite Egyesülettel.

Kapcsolódók

Kimaradt?